Külföld

Putyin: az orosz-kínai viszony a 21. századi együttműködés modellje

Oroszország és Kína viszonya a 21. századi nemzetközi együttműködés valódi modellje – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel szerdán folytatott videokonferencia-tárgyaláson.

 

„Országaink között új együttműködési modell jött létre, amely többek között olyan alapokon nyugszik, mint a belügyekbe történő be nem avatkozás, egymás érdekeinek tiszteletben tartása és az az elhatározás, hogy a közös határt az örök béke és a jószomszédság övezetévé alakítsuk” – hangsúlyozta az orosz elnök.

 

Putyin szerint a két ország közötti együttműködés hozzájárult a nemzetközi kapcsolatok stabilitásának fenntartásához. Rámutatott, hogy Moszkva és Peking aktívan együttműködik az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a Sanghaji Együttműködési Szervezetben és a BRICS-csoportban, ami, mint mondta, hozzájárul a nemzetközi jogon alapuló igazságos és méltányos világrend kialakításához. Kifejezte reményét, hogy februárban Pekingben személyesen is találkozhat a kínai elnökkel.

 

Hszi megköszönte Putyinnak, hogy segített Kínának megvédenie kulcsfontosságú nemzeti érdekeit, és hogy ellenállt azoknak a kísérleteknek, amelyek megpróbáltak éket verni Peking és Moszkva közé. A kínai vezető kifejezte készségét az együttműködés további erősítésére.

 

„A világ a turbulencia és a nagy változások korszakába lépett. A kínai-orosz kapcsolatok, miután kiállták a különböző próbatételeket, erős vitalitást mutattak és új lendületet kaptak” – mondta a kínai elnök.

 

Putyin és Hszi korábban június 28-án, a kétoldalú jószomszédi, barátsági és együttműködési megállapodás aláírásának 20. évfordulója alkalmából ugyancsak videokonferencia keretében tárgyalt egymással.

 

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább