Külföld

Putyin: Addig nem lesz béke, míg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát

Elszólhatta magát Volodimir Zelenszkij a háború befejezéséről, amikor nemrég meglepő módon arról értekezett, hogy szerinte az orosz-ukrán háború a következő hónapokban véget ér.

Az ukrán elnök ennek pontos időpontjáról szólva egy interjúban úgy fogalmazott, erre akkor kerül majd sor, ha „Ukrajna győz, vagy Oroszország úgy dönt, hogy békét köt”.

Sajtóhírek szerint az ukrán elnök kijelentésére többek között az is okot adhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kínai elnökkel zajlott tárgyalása kapcsán meglebegtette:

Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra,
és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azonban telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával kapcsolatban „romboló hatású”, és felszólította Berlint, hogy gondolja át a megközelítését – közölte a Kreml.

Mint írták, Putyin „felhívta a figyelmet a nyugati államok, köztük Németország romboló vonalára, amelyek fegyverekkel pumpálják a kijevi rezsimet és kiképzik az ukrán hadsereget” – közölte a Kreml.

„Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás ahhoz vezet, hogy Kijev teljes mértékben elutasítja bármilyen tárgyalás gondolatát” – tették hozzá.

Vagyis a Kreml meglátása szerint addig esély sincs a békére, míg a Nyugat fegyverekkel „pumpálja” Ukrajnát.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább