Külföld

Putyin: a kereszténység őrzi a társadalom egységét és erősíti a családi intézményeket

Az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek óriási mértékben és konstruktív módon járulnak hozzá a társadalom egységéhez, a történelmi emlékezet megőrzéséhez, a fiatalok neveléséhez és a család intézményének megerősítéséhez

– jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az ortodox karácsony alkalmából üdvözletet intézett a hívőkhöz.

A Kreml honlapján megosztott üzenetében Putyin méltatta, hogy az egyházi szervezetek gondoskodnak a rászorulókról és támogatják az orosz területek újraegyesítését. Szenteste Putyin a moszkvai Kremlben található Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott liturgián vett részt.

Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája felhívása nyomán Putyin péntek déltől szombat éjfélig tartó fegyvernyugvást hirdetett az ortodox karácsony alkalmából, amelynek betartására Kijevet is felhívta. A tűzszünetet azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította és civilek által lakott lakónegyedeket lövetett Donyeckben. 

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva méltatta, hogy az orosz állam támogatásáról biztosította az Orosz Ortodox Egyház karácsonyi béketeremtő fellépését. Hozzátette, hogy a teljeskörű tűzszünet csak mindkét fél jóakarata esetén lett volna lehetséges.

Arról is szólt, hogy az orosz egyház erőfeszítéseket tesz a tábori lelkészek számának növeléséért a különleges hadművelet övezetében.

Kirill pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, a karácsonyi nagyvecsernye után megtartott prédikációjában arról beszélt, hogy az Ukrajnában zajló egyházszakadások kihívást jelentenek magára az egyházra és arra, hogy méltó módon végezhesse szolgálatát. Az orosz egyházfő imádkozásra hívta követőit a keleti szláv kereszténység de facto legfontosabb központjának tekintett kijevi barlangkolostor-együttes, a Pecserszka Lavra felső kolostorának két templomából kiszorított, korábban a patriarchátushoz tartozó Ukrán Ortodox Egyház hívőiért és papjaiért, ahol az ukrán titkosszolgálat tart rendszeres razziákat és tartóztat le egyházi személyeket.

Az TASZSZ hírügynökség összefoglalója szerint az ukrajnai papság és a hívők jelentős része nem ért egyet az Ukrán Ortodox Egyház vezetésének a moszkvai patriarchátus fennhatóságát megtagadó döntésével. A kijevi zsinatot követően az Orosz Ortodox Egyház zsinata határozatot fogadott el, amely szerint „a megfelelő időben meg kell vizsgálni”, hogy az Ukrán Ortodox Egyház döntései megfelelnek-e az ukrajnai egyháznak autonómiát biztosító néhai II. Alekszij pátriárkának az Ukrán Ortodox Egyház státuszáról kiadott okiratának és az Orosz Ortodox Egyház chartájának.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább