Kiemelt Külföld

Pride filmvetítést zavartak meg a hazafiak Bulgáriában

Rendszeresek a melegek elleni inzultusok…

Egy körülbelül 25-30 fős hazafias, normalitás párti csoport megpróbálta megakadályozni egy leszbikus témájú film vetítését Szófiában, számol be róla a BalkanInsight. Vasárnap este tartották Slava Doytcheva rendezőnő Eggshells című filmjének vetítését, amely két nő kapcsolatát mutatja be.

Itt jelentek meg a Bolgár Nemzeti Unió párthoz és a Lukovmarsch néven ismert Lukov Felvonuláshoz köthető fiatalok, akiket  a melegmédia csak szélsőségeseknek nevez. (ez utóbbi hasonló jellegű esemény, mint itthon a Becsület Napja). A Lukov Felvonulást gyakran bírálják azért, mert neonáciknak biztosít felvonulási lehetőséget.

Az éves Szófia Pride kulturális programjához tartozó filmvetítés szervezői közleményükben azt írják, hogy ez az újabb támadás ismét egy erőszakkal fenyegető kísérlet arra, hogy elérjék egy LMBTQ témájú rendezvény lemondását.

„A rendőrség és a hatalom részéről megfelelő intézkedésekre van szükség, mert tétlenségükkel csak jóváhagyják a hasonló incidenseket.”

Májusban ez már a sokadik eset volt, hogy LMBTQ rendezvényeket zavartak meg a hazafias szervezetekhez köthető csoportok az országban.

“Úgy látom, hogy ezek a szervezett támadások a közelgő választások körüli zaj részei”– mondja Ivan Dimov, a helyi LMBTQ közösséget támogató Single Step Foundation munkatársa.

Hozzá hasonlóan sok aktivista úgy véli, hogy a legutóbbi incidenseket azok a nacionalista pártok szervezték, amelyek új szavazókat akarnak szerezni a július 11-i választásokra. A tavasszal tartott, eredménytelen választásokon a szélsőjobboldali pártok nem tudták átlépni a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Május 15-én a tengerparti Burgaszban először rendeztek Pride-ot, amely ellen nemzeti csoportok tüntettek, közül sokan az ultranacionalista és oroszbarát Vŭzraždane párt színeiben.

Május 26-án egy népszerű gyermekkönyv, egy mesevilágban játszódó, azonos nemű szerelmi történet köré szervezett beszélgetést is megzavartak nacionalista csoportok, és betörték a helyszín ablakait.

“A tegnap esti támadás elkövetői közül páran ugyanazok voltak, akik az előző rendezvényt is megzavarták. Mindannyian maszkban, feketében, a Bolgár Nemzeti Unió és a Lukovmarch szimpatizánsai, akik jó eséllyel még a 18. életévüket sem töltötték be”– mondta Dimov.

Hasonló események zajlottak Plovdivban a helyi rádió épületében, ahol május 27-én egy LMBTQ témájú könyvbemutatót zavartak meg a bolgár média által futballhuligánokként leírt tüntetők, akiknek sikerült áttörniük a biztonsági kordont. A városban tavaly több fiatalt megvertek a homofób támadók.(humen)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább