Belföld

Pressman, Baranyi, Karácsony és a Momentum, ukránpárti tüntetés volt Budapesten

Több száz demonstráló gyülekezett össze szombat délután négy órára a belvárosi Városháza parkba Budapesten, hogy aztán onnan indulva lassú menetben Oroszország budapesti nagykövetsége elé vonuljanak az Andrássy út és a Bajza utca sarkára, hogy így emlékezzenek Ukrajna „lerohanásának” második évfordulójára.

Fél négy előtt David Pressman amerikai nagykövet is megjelent a téren, ahol aztán az emlékezők egy több száz méter hosszú ukrán zászlót tekertek le, és amögé rendeződve útnak indultak.

„Oroszország gyerekeket gyilkol”, „Állítsátok meg Putyint, állítsátok meg a háborút!”, „Oroszország megöli Ukrajnát!”, „Támogassátok Ukrajnát, fegyvereket most!” – követelik a demonstrálók, javarészt angolul, mert javarészt ukrán állampolgárok demonstrálnak. A tömeg közepén van egy magyar mag, ők néha azt skandálják, hogy „Putyin mocskos gyilkos”.

A párszáz fős tömeg az orosz nagykövetség elé érkezett ahol felszólaltak Pressman úr barátai:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere,
Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat tagja,
Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

Az esemény házigazdája Tompos Márton, a Momentum alelnöke, országgyűlési frakcióvezető-helyettese, aki elsőként szólelt fel  és egy „Dicsőség Ukrajnának” felkiáltással kezdte beszédét, ami után felelősségre vonta Orbán Viktor miniszterelnököt, mert már két éve nem áll ki Ukrajna mellett.

Másodikként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel, „Ruszkik, haza” kiáltás után szintén Orbán Viktort szidta.

Baranyi megemlékezett Navalnijról és szerinte a magyar kormány árulást hajtott végre.

Cseh Katika szerint Orbán Viktor a háborúpárti.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább