Sport

Premier League klubok bojkottálták a közösségi médiát

olvasási idő:2 perc, 0 másodperc

Nem szűrik elég jól a rasszista tartalmat…

A Premier League klubjai mellett a női élvonal csapatai és több alacsonyabb osztályban szereplő együttes is részt vesz abban az akcióban amely szerint a csapatok április 30. és május 3. között bojkottálják az összes közösségi médiafelületet. A klubok ezzel kívánják felhívni a Facebook, a Twitter és Instagram oldalak üzemeltetőinek figyelmét a rasszista tartalmak szűrésének fontosságára. (Utóbbi időben több színesbőrű játékos panaszkodott, hogy sértő, rasszista üzeneteket kapott, a legtöbb esetben a saját szurkolóiktól.)

Ezekben a napokban semmilyen hírt, bejegyzést nem jelentetnek meg ezeken a felületeken.

A Premier League hivatalos honlapja azt írja, hogy a közös bojkott ötlete idén februárban merült fel először, amikor az élvonalbeli csapatok képviselői online értekezleten arról tanácskoztak, milyen lépésekkel kellene megvédeni a játékosokat, klubok képviselőit és drukkereket a gyűlölettől, kirekesztéstől. A cikk szerint mindenki egyetértett abban, hogy egységesen kell fellépni és olyan akcióra van szükség, ami mindenkihez eljut. A résztvevők arra jutottak, hogy a négy napos teljes közösségi médiabojkott senkinek sem kerüli el a figyelmét. A csapatok akcióját támogatja a szigetország kormánya is.

„Nagyon fontos, hogy közösen lépjünk fel a gyűlölet, a kirekesztés ellen – jelentette ki Richard Masters, a Premier League elnöke. – A kezdeményezés a kluboktól indult, amit a liga maximálisan támogat. Fontos üzenetértéke van annak, hogy ebben a kérdésben ekkora az egyetértés mindenki között. A rasszizmus semmilyen formája nem elfogadható, szörnyű milyen támadások értek játékosokat ezeken a felületeken.

„Elfogadhatatlan, hogy az angol futball szereplői közül bárki rasszista vagy antiszemita támadás áldozata lehet” – jelentette ki Edleen John, az angol futballszövetség nemzetközi kapcsolatokért és egyenjogúságért felelős igazgatója. – Gyors eredményeket kell elérnünk, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan. A kormánnyal és a közösségi felületekkel közösen keressük a megoldást ennek a jelenségnek a megfékezésére. Minden oldal nyitott a helyzet kezelésére, ezért bízom benne, hogy hamarosan komoly eredményeket sikerül elérni. A múltban többször láthattuk, mennyire hatásos lehet, ha a közösség tagjai egységesen lépnek egy cél érdekében.”

Természetesen az UEFA is támogatja a kezdeményezést.
„A nézőtéren és a közösségi térben is sajnos gyakoriak a rasszista, antiszemita támadások, ezeket minden eszközzel meg kell szüntetni – mondta Aleksander Ceferin, az európai szövetség (UEFA) elnöke a Premier Leauge honlapjának. – Ha nem tudjuk megfékezni ezt a jelenséget, akkor ez nemcsak a futball számára, hanem a társadalom más területein is rendkívül komoly veszélyt jelent. Az UEFA minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek célja a gyűlölködés bármilyen formájának megfékezése. A közösségi oldalaknak óriási a felelősségük, határozott fellépéssel rengeteget tudnak tenni a kirekesztés, gyűlölet ellen.” (nepszava/bbc)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább