Külföld

Politico: Napirenden a magyar uniós elnökség elhalasztása

Az Európai Unió egy diktatórikus szervezetté nőtte ki magát…

A magyar uniós elnökség elhalasztásának lehetőségeiről is szó esik az EU-ügyekért felelős miniszterek keddi tárgyalásán, írja a Politico.

A lap szerint a résztvevők egyelőre azt próbálják felmérni, mennyire nyitottak a többiek az ilyesfajta szankciókra.

Petri Sarvamaa néppárti európai parlamenti képviselő azt mondta, ebben az időszakban különösen fontos, hogy olyan ország töltse be a soros elnöki tisztséget, amely az Oroszországra kivetett szankciók és az Ukrajnának nyújtott támogatás ügyében is képes biztosítani az együttműködést a tagállamok között. A finn politikus kétségesnek tartja, hogy Magyarország megfelel-e ennek az elvárásnak.

Karoline Edstadler osztrák EU-ügyi miniszter szerint az elnökség „lehetőséget teremt Magyarország számára, hogy megmutassa, sőt, meg kell mutatnia, hogy Európa-párti, és képes nem csak a saját érdekeit nézve, hanem az EU érdekében előmozdítani a közös ügyeket”

Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár is az elnökséggel kapcsolatos kétségeiről és Magyarország elszigeteltségéről nyilatkozott. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter szintén „kellemetlen érzésről” beszélt. ”Ezzel mindannyian így vagyunk.”

Az Európai Parlament június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább