Külföld

Peszkov: Oroszország a szerbeket támogatja a szerb-koszovói konfliktusban

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn jelezte, a hétvégén újra kirobbant szerb-koszovói konfliktusban teljes mértékben a szerben és a koszovói szerbek oldalára álltak.

Belgrád és Pristina között azt követően éleződtek ki ismét az ellentétek, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára.

A hétvégén a határövezetben kialakult szembenállást követően Pristina amerikai felhívásra úgy döntött, hogy egy hónappal elhalasztja az intézkedés bevezetését.

„A szerbek jogait maradéktalanul tiszteletben kell tartani! Úgy gondoljuk, azoknak az országoknak, amelyek elismerték Koszovót, minden befolyásukat latba kell vetniük, hogy óvják a koszovói hatóságokat olyan meggondolatlan lépésektől, amelyek további eszkalációhoz vezethetnek” – jelezte.

Peszkov Oroszország és Szerbia kapcsolatait szövetségesinek, nagyon őszintének és nagyon mélynek nevezte. Kifejezte meggyőződését arról, hogy a viszony tovább fejlődik.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább