Külföld

Pert nyert a fejkendős muszlim asszony a közlekedési vállalat ellen

A vállalat csak vallás semleges akart maradni…

Kettős diszkrimináció vádjával nyert bírósági pert a fejkendős muszlim asszony

A Brüsszel közösségi közlekedését biztosító vállalat, a STIB-MIVB vezetése úgy határozott, hogy nem nyújt be fellebbezést az ellen a friss bírósági ítélet ellen, amely elmarasztalja a vállalatot egy muzulmán nő által indított perben. A feljelentés hátterében az állt, hogy a muzulmán vallású nő álláspályázatát a közlekedési vállalat kétszer is elutasította, mert a pályázó az állásinterjúkon fejkendőt viselt, és a munkavállalókra vonatkozó vállalati szabályzat tiltja a vallási szimbólumok viselését munkavégzés közben. A cég ezért jobbnak látta a jelentkező elutasítását, hogy a STIB vallási és ideológiai semlegessége konzekvens és tartós maradjon.

A brüsszeli bíróság indoklásában az állt, hogy a fejkendős jelentkező elutasításával a STIB kettős diszkriminációt követett el: egyrészt vallásellenes megkülönböztetést, mert a fejkendőviselés tiltása aránytalan a cégnek a vallási semlegességre való törekvésével, másrészt nemek közötti különbségtételt is, ugyanis a STIB engedi a muzulmán férfi alkalmazottaknak – a szintén közismert muzulmán szimbólum – a hosszú szakáll növesztését és viselését.

Forrás: The Brussels Times/mno

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább