Külföld

Pekarová: Orbán támogatta az emberek közé lövést

Korábbi cikkünkben megírtuk, Markéta Pekarová Adamová a Facebookra írta meg, hogy mennyire várja Orbán bukását.

A magyar miniszterelnököt Jan Lipavsky cseh külügyminiszter is támadta a kazah elnök melletti kiállása miatt, írja a Lidové noviny online kiadása.

A Lidové noviny online kiadásában megjelent cikk szerint a cseh Képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová miután kifejezte a magyaroknak címzett kívánságát, miszerint a választásokon szabaduljanak meg Orbán Viktor miniszterelnöktől, a kritizálásban tovább ment.

Most arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán a kazah elnöknek nyilvánított szolidaritásával gyakorlatilag támogatta az emberek közé lövést.

A magyar miniszterelnököt Jan Lipavsky is támadta, aki hétfőn a Twitteren azt írta, hogy „egy olyan elnöknek nincs szüksége a szolidaritásra, aki figyelmeztetés nélkül a demonstrálók közé lövet”. A külügyminiszter ezzel „Orbán Viktor lépéseire reagált”.

A magyar kormányfő hétfőn a külügyminiszterén keresztül szolidaritását fejezte ki Tokajev kazahsztáni elnöknek az országban tartó tiltakozásokkal összefüggésben, amit a kazah rezsim erőszakkal elnyom.

A jelenlegi cseh kormánykoalíció politikusaitól eltérően, ellentétes véleményen van Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője, aki a Twitteren közölte, hogy a Cseh Köztársaság állampolgáraként bocsánatot kér Orbán Viktortól bizonyos cseh politikusok kijelentéseiért.

Pekarová Adamová kijelentéseit már korábban elítélte több politikus is, közöttük Václav Klaus volt cseh államfő, Radek Vondrácek, a Képviselőház egykori elnöke és Jan Zahradil EP-képviselő is.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább