Belföld

Pártszövetségként indul az ISZOMM és a Munkáspárt a választáson

Szanyi Tibor és Thürmer Gyula pártjai Baloldali Szövetség néven próbálnak bejutni a parlamentbe.


A Mandiner elmondása szerint, Baloldali Szövetség néven közösen, pártszövetségként indul a 2022-es országgyűlési választáson az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) és a Magyar Munkáspárt.

Az együttműködés Szanyi Tibor és Thürmer Gyula pártjai között nem új keletű, hiszen 2021-ben közösen gyűjtöttek aláírásokat a programjukban szereplő nettó 250 ezer forintos minimálbér bevezetése érdekében.

Forrásuk szerint számos azonosság mutatkozik a két párt programjai között, ezért nem lesz nehéz az együttműködés, amiből akár az is lehet, hogy hosszú távon is pártszövetségként politizál tovább az Igen Szolidaritás és a Munkáspárt.

Úgy tudják, mindkét párt nyitott további baloldali szövetségesek csatlakozására is.

A Baloldali Szövetségnek azonban ilyen módon nem lesz könnyű dolga a választáson, hiszen pártszövetségként a szavazatok 10 százalékát kellene megszerezniük, hogy átlépjék a parlamenti küszöböt. Ráadásul, mivel a választási törvény módosult, ahhoz, hogy listát állítsanak, legalább 71 körzetben és 14 megyében kell egyéni képviselőjelöltet indítaniuk.

A pártok mindenesetre bizakodóak, úgy látják, a 71 jelölt mindenképpen meglesz, de remélik, hogy mind a 106 választókerületben el tudnak majd indulni.

Szanyiék még a Facebookon is toboroztak képviselőjelölteket. Eleinte úgy tűnt, meg is lesz a megfelelő számú induló, de a közelmúltban kiderült, hogy több – főleg vidéki – választókerületben visszaléptek a jelöltjeik, mert nagyon erős politikai nyomás nehezedett rájuk a baloldali összefogás részéről.

A pártszövetség országos listája a következőként fog kinézni:

Szanyi Tibor, miniszterelnök-jelölt
Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke
Huszti Andrea, az Igen Szolidaritás elnöke
Székely Sándor, az Igen Szolidaritás országgyűlési képviselője
Pál Éva, az Igen Szolidaritás köztársasági elnök-jelöltje

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább