Kiemelt Külföld

Párizs: Antifasiszta csoport támadt egy katolikus körmenetre (videó)

Két gyermek is megsérült…

Többen megsérültek, amikor antifasiszta és kommunista csoportok támadtak egy katolikus körmenetre. Az 1871-es Haxo utcai mészárlás és Georges Darboy érsek, az 1871-es párizsi kommün vértanúja emlékére szervezett zarándoklatot a katolikus egyház, hogy megemlékezhessenek a mártírhalált halt papokról, akiket 150 éve öltek meg, azonban nem tudták megtenni a négy kilométeres utat.

Nagyjából 300 ember vett részt a megemlékezésen, amelynek keretében a hívek egy négy kilométeres zarándoklattal emlékeztek volna meg a katolikus egyház vértanúiról, akiket 1871-ben vallási meggyőződésük miatt öltek meg.

Amint a menet elindult a Notre-Dame des Otages templom felé, a járókelők azonnal elkezdték verbálisan támadni a meneten résztvevőket. De később, a menet útjába került egy kommunista tüntetőkből álló csoport, akik a Halál a Fasisztákra mondatot skandálták a katolikusok felé.

A szervező azt nyilatkozta, hogy, „olyan érzésem volt, mintha 150 évvel ezelőtt lennénk Párizsban, szürreális volt”.

A menetelőket ezek után egy nagyjából 20 fős antifasiszta csoport támadta meg, akik a szervező szerint, egyértelműen támadni, és harcolni akartak. „Kitépték a kezünkből a transzparenseket, földre dobták és eltaposták a Francia emlékezés zászlaját, a plébánosokat pedig megütötték. Emellett kukákat, palackokat, és kerítés elemeket is hozzánk vágtak”.

A támadás során két gyermek könnyebb sérüléseket szenvedett, egy ember pedig fejsérülésekkel kórházba került.

Az egyházmegye, és a Máltai Rend által biztosított biztonsági erők, illetve a kivezényelt egy rendőr megpróbálta megfékezni a támadást, de nem sikerült szétválasztania a támadókat a hívektől.

„A katolikus felvonulások során nem szoktak erőszakos atrocitások történni, ami megmagyarázza, hogy a prefektúra miért csak egy rendőrt küldött ki a menet levezénylésére”, mondta Camille Kozak plébános.

A menetet végül meg kellett szakítani a támadás miatt, a hívek pedig a legközelebbi templomba, a Notre-Dame de la Croix-ba menekültek. „Imádkozás közben vártuk, hogy a rendőrség mikor ment ki bennünket”, mondta a menet szervezője.

A párizsi egyházmegye kommunikációs menedzsere azt nyilatkozta, hogy tisztában voltak azzal, hogy a programról tudtak szélsőbaloldali csoportok is, de nem számítottak ilyen reakcióra egy vallási körmenet során.

Az eset kapcsán megszólalt Gerald Darmanin Francia belügyminiszter is, aki vasárnap este a Twitteren keresztül üzent, és azt mondta, „az istentisztelet szabadságát teljes körűen meg kell védeni” (V4NA hírügynökség)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább