Külföld

Özönlenek a migránsok Spanyolországba

Az ibériai országban egyre tarthatatlanabb a helyzet.

Nemrégiben spanyolországi ügyészek egy tucat észak-afrikai migránst vádoltak meg, amiért illegálisan léptek be az országba, és egy utasszállító repülőgépet kényszerítettek leszállásra spanyol területen. A hónapokig előkészített akció bebizonyította, hogy az utasszállító repülőgépek lefoglalása olcsóbb és biztonságosabb módja az Európába jutásnak, mintha több ezer eurót fizetnének az embercsempészeknek a veszélyes tengeri átkelésért. A spanyol hatóságok, amelyek hírhedten szemet hunynak az Észak-Afrikából érkező illegális bevándorlás felett, attól tartanak, hogy ez az akció precedenst teremthet, amely nemcsak Spanyolországban, hanem Európa más repülőterein is megismétlődhet.

Trükkös módon tűntek el a migránsok

Az ügy előzménye, hogy november 5-én este egy marokkói migráns az Air Arabia Marokkó és Törökország közötti járatán úgy tett, mintha cukorbetegségben szenvedne. A feltételezett orvosi vészhelyzet miatt a pilóta kénytelen volt leszállni a Földközi-tenger nyugati részén fekvő spanyolországi Mallorca szigetén fekvő Palma városában. Leszállás után kinyitották a repülőgép ajtaját, hogy egy orvosi csapat átszállíthassa az állítólagos beteget egy helyi kórházba.

Ekkor több mint két tucat migráns rohant az ajtóhoz, kiszállt a repülőgépből, átrohant a kifutópályákon, és átugrott a repülőtér kerítésén. Az incidensről készült, a spanyol média által kezdetben cenzúrázott videót a tömeges migrációt ellenző konzervatív párt, a Vox hozta nyilvánosságra. Többórás keresés után végül tizenkét migránst találtak meg és vettek őrizetbe. Legalább 13 másik, feltehetően marokkói és palesztin állampolgárságú személy továbbra is szabadlábon van. A feltételezések szerint kompra szálltak, hogy a hétórás út során Mallorcáról a spanyol szárazföldön lévő Barcelonába jussanak.

Özönlenek a migránsok

A Palma de Mallorcán történt incidens újra ráirányította a figyelmet a Spanyolországba irányuló tömeges migráció problémájára, valamint a bűnözés és a bizonytalanság ezzel együtt járó növekedésére a spanyol városokban. Spanyolország Görögországgal és Olaszországgal együtt az Afrikából, Ázsiából és a Közel-Keletről Európába irányuló illegális bevándorlás egyik fő kapuja. A belügyminisztérium által összeállított adatok szerint 2021 első tíz hónapjában legalább 35 000 migráns lépett be illegálisan Spanyolországba. A migránsok többsége tengeren érkezett a szárazföldre, valamint a Baleár- és a Kanári-szigetekre és Spanyolország észak-afrikai exklávéira, Ceutára és Melillára.

Az érkezők tényleges száma minden bizonnyal jóval magasabb, mivel a spanyol tengerpartra érkező migránsok nagy része észrevétlenül marad, és nem szerepel a hivatalos statisztikákban. Biztonsági tisztviselők becslése szerint a Spanyolországba érkező migránscsónakok 30-40 százalékát nem tartóztatják fel a határőrök. A kormány 2021-es adataiból – nyilvánvalóan politikai okokból – kimarad az a mintegy 10 000 migráns is, akik május 17-18. között illegálisan érkeztek Ceutába, amikor a migránsok összehangolt támadás keretében megrohamozták a tengeri határokat. Továbbra sem világos, hogy ezek közül a migránsok közül hányat küldtek vissza Marokkóba, és hányan maradtak Spanyolországban. Mindenesetre a spanyol parlamentnek átadott kormányzati adatok szerint 2021 első kilenc hónapjában 700 százalékkal nőtt a menedékkérelmek száma Ceutában 2020 azonos időszakához képest.

Elszabaduló bűnözés

Eközben a COPE országos rádióadó szerint az illegális bevándorlók száma Spanyolországban már jóval 800 000 fölött van. A tömeges migráció hozzájárult a bűnözés növekedéséhez az országban. November 6-án az Elentir spanyol blogger elemezte a spanyol belügyminisztérium által közzétett legfrissebb bűnözési adatokat. Megállapította, hogy a spanyol börtönlakók nagyjából 30 százalékát külföldiek teszik ki, holott a spanyol lakosságnak csak 11,5 százalékát alkotják. A blogger azt is megjegyezte, hogy Katalóniában, amely ideológiai okokból szándékosan támogatja a muszlim világból érkező bevándorlást, a börtönlakosság közel 50 százalékát külföldiek teszik ki, miközben a katalán lakosság 16 százalékát alkotják.

Európa más részeihez hasonlóan a migránsbűnözés Spanyolországban is olyan mértékben növekszik, hogy a bűnüldöző szervek már nem képesek megfékezni az erőszakot. A migránsbűnözőket ritkán toloncolják ki; sokan nem tudnak vagy nem akarnak beilleszkedni a spanyol társadalomba, így a bűnözés körforgása gyorsan folytatódik.

A spanyol baloldali kormány nemrégiben bejelentette, hogy tartózkodási engedélyt kíván adni 15 000 illegálisan Spanyolországban tartózkodó észak-afrikai migránsnak. A lépés lehetőséget ad nekik a spanyol állampolgárság megszerzésére. A kritikusok szerint a terv csak még inkább ösztönözni fogja az illegális bevándorlók Spanyolországba történő migrációját.

A konzervatív Vox azzal vádolta a kormányt, hogy “népességcserét” hajt végre. A Vox a spanyol állampolgárság megszerzésének feltételeinek szigorítását követelte. A párt szerint “az állampolgárság magában foglalja a nemzetinek a nemzeti hagyományokkal és értékekkel való azonosulását, és az állampolgár és a nemzet közötti kapcsolat jogokat, de kötelezettségeket is jelent”.

A spanyol állampolgárság lakóhely szerinti megszerzéséhez a Vox azt kéri, hogy a jelenlegi 10 éves jogszerű és folyamatos tartózkodási időt 15 évre hosszabbítsák meg. Ezen kívül a spanyol állampolgárságért folyamodó külföldieknek a következőket kellene teljesíteniük: jó állampolgári magatartást kell tanúsítaniuk, büntetlen előéletet kell bizonyítaniuk Spanyolországban és szülőhazájukban, hivatalos nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell rendelkezniük, és vizsgát kell tenniük a spanyol alkotmányból, történelemből és kultúrából. Santiago Abascal, a Vox vezetője kifejtette: Szigorítani kell az állampolgárság megszerzésének feltételeit, mert a spanyol állampolgárság olyan kincs, amelyet nem vagyunk hajlandóak odaadni azoknak, akik nem tisztelik és nem érdemlik meg.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább