Külföld

Özönlenek a migránsok Ciprusra

Ciprus arra kérte az Európai Unió tagállamait kedden, hogy nyújtsanak azonnali segítséget a migránsok elhelyezéséhez, tekintettel a szigetország regisztrációs központjainak túlzsúfoltságára.

 

Csak októberben és novemberben négyezer migráns érkezett Ciprusra – mondta Nikosz Núrisz belügyminiszter az állami rádióban.

 

Az év eleje óta 12 ezer migráns érkezett a Ciprusi Köztársaságba, többségük a sziget török fennhatóság alatt álló, szakadár északi részéből, az Észak-ciprusi Török Köztársaságból.

 

2020-as uniós statisztikák szerint lakosságarányosan Cipruson adták be a legtöbb menedékkérelmet az Európai Unióban.

 

A belügyminiszter elmondta: az embercsempészek 300-500 eurót kérnek azért, hogy a sziget északi részéről eljuttassák a migránsokat a Ciprusi Köztársaság területére.

 

Núrisz nyomatékosan arra kérte az uniós országokat, hogy vegyenek át migránsokat Ciprustól.

 

„Ferenc pápa legutóbbi ciprusi látogatása alkalmával leckét adott az Európai Uniónak szolidaritásból” – hangsúlyozta a tárcavezető. A Vatikán december elején a pápalátogatás alkalmával ötven migránst fogadott be a szigetországból.

 

Ciprus északi és déli részét tizenegy kilométer hosszú szögesdrót kerítés választja el egymástól. A határzár a megosztott főváros, Nicosia nyugati részén áll.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább