Belföld

Osztrák lap: Európa irányt vált, és Orbán válhat az új politika példaképévé

Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a korábban tekintélyelvűnek és Putyin-barátnak mondott magyar miniszterelnök akár az európai mainstream vezető alakja is lehet – mutat rá a Zurzeit cikke alapján a Mandíner.

Európa irányt vált, és a sokat szidott kerítés Magyarország határán kezd mintává válni az Európai Unióban – mutat rá keddi cikkében a Zurzeit.at, amit a Mandiner is szemléz.

„Ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére” – idézi a Zurzeit Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökének kijelentését, aki – mint a Mandiner olvasói is emlékezhetnek – korábban még hevesen támogatta Angela Merkel „willkommenstkulturját”, és azt szorgalmazta, hogy a „falak helyett hidakat kell építeni” (a Willkommenskultur német kifejezés, melynek szó szerinti jelentése az üdvözlés kultúrája, vagyis az a hozzáállás, miszerint a bevándorlók befogadását elősegítő módon kell viselkedni – a szerk.).

Az osztrák lap felidézi azt is: a Meloni vezette Olaszország már világossá tette, hogy útját akarják állni az illegális migrációnak, valamint rámutat: Macron francia elnök is keményen ellenzi az Ursula von der Leyenék által képviselt német irányvonalat.

Így alig néhány nap alatt a határkerítések, az európai érdekek védelme és a háború eszkalációját megakadályozó tűzszünet szinte varázsütésre váltak ördögi dolgokból általánosan elfogadható intézkedésekké – összegzi az osztrák lap.

Mint írják: Meloni, Weber és Macron után ugyanis most mások is követhetik Orbán Viktor útját, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor az európai elit által korábban emberellenesnek, tekintélyelvűnek és Putyin-barátnak mondott magyar miniszterelnök a következő választásig nemcsak elnyerheti a mainstream támogatását, de annak akár vezető alakjává is válhat.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább