Külföld

Összeomolhat a szlovák egészségügy a magas gázárak miatt

Nemrég adták át a Lengyelország és Szlovákia között húzódó gázvezetéket, amely az ország energiabiztonságát hivatott erősíteni. Az 5,1 milliárd köbméteres kapacitása gyakorlatilag az ország éves gázfogyasztását is képes fedezni.

A helyzet annyira kedvező, hogy az északi szomszédokkal is megkezdték a gazdasági együttműködés alapjait lefektető tárgyalásokat – írja az Új szó.

Az energiaárak óriási emelkedése azonban kilátástalan helyzetbe taszította a kórházakat. Mivel nincs elegendő anyagi forrásuk a számlák rendezésére, ezért előfordulhat, hogy néhány kórháznak be kell zárnia.

A nagykürtösi kórháznak például hatszor annyit kellene fizetnie az energiaszámláért, mint eddig, ezért félő, hogy a következő hónapokban már nem képes állni a költségeket.

Spórolásba kezdett a kórházak, klinikák és rendelők többsége: a radiátorok ezért hidegebbek lesznek, sok helyen pedig csak délig fogadják a betegeket.

Vannak olyan egészségügyi intézmények is, ahol sem fűteni, sem pedig világítani nem fognak télen.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább