Belföld Kiemelt

Összenő, ami összetartozik? A Momentum és Mi Hazánk helyi népszavazást indítana Debrecenben

Az elmúlt pár napban mind a Momentum, mind a Mi Hazánk hevesen kezdte ellenezni, hogy Magyarország történetének eddigi legnagyobb ipari fejlesztése megvalósuljon, amely összesen 9000 új munkahelyet hozna létre.

A 2025-től induló termelés során a gyártási kapacitás 100 gigawattóra lesz, ami évi 10 milliárd dollárnak, mintegy 3680 milliárd forint felel meg. Ez pedig 866 milliárd forint hozzáadott értéket jelent, ami a 2021-es GDP 1,6 százaléka, és ebben még nincsenek benne a később betelepülő beszállítók. Mind a két párt környezeti problémákra helyezi a hangsúlyt, miközben pontosan ugyanolyan technológiájú kínai akkumulátorgyár termel Németországban, Türingiában, mint amilyet Debrecenbe terveznek. A helyi zöldpárti vezetés szerint tipikus zöldberuházás jött létre, ami az elmúlt évtizedek legfontosabb ipari projektje.

A Momentum és a Mi Hazánk helyi népszavazást indít  az ipari fejlesztés ellen.

A népszavazási kérdéseket be is nyújtották a Helyi Választási Bizottsághoz, azonban a Mi Hazánk annyira szűkölködik aktivisták terén, hogy helyi civilszervezetek segítségét kéri az álírások összegyűjtéséhez.

Nem először kerülnek ebbe a bizarr szövetségi helyzetbe

Noha már kevesen emlékeznek a 2017-es tiszavirág életű kezdeményezésre, a Mi Hazánk politikusai – akkor még Jobbik színekben – eredetileg nem összellenzéki összefogást képzeltek el – mint ahogy végül összeálltak mindenkivel – hanem egy Momentum-LMP-Jobbik szövetséget, amelyet a XXI. század pártjaiként emlegettek. A Jobbik vezetése akkor azt nyilatkozta, hogy a Jobbik egyedül szeretne győzni a választáson, ha a „történelmi helyzet” úgy hozza, akkor készek koalíciót kötni a XXI. század reprezentánsának tartott LMP-vel és Momentummal.

Ugyanezen a gondolaton volt akkor a Momentum is: “Higgyék el nekem, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) soha a büdös életben nem fogja leváltani a Fideszt” – bizonygatta az N1 tévében Soproni Tamás, a  Momentum Mozgalom alelnökeként. Akkor még úgy vélte a Fidesz-kormányt “csakis XXI. századi pártok válthatják le”.

A hármas szövetségtől az LMP sem zárkózott el, 2017-es hozzáállásuk nekik is egészen más volt mint a későbbiekben. Akkor még azt nyilatkozták, hogy „Gyurcsány Ferenc elvesztette józan ítélőképességét” és szerintük a DK elnöke „azt a régi korszakot akarja visszaállítani, amiben Orbán és Gyurcsány váltott műszakban fosztja ki az országot”.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább