Külföld

Összejátszanak a civil szervezetek az embercsempészekkel

olvasási idő:1 perc, 14 másodperc

A trapani ügyészség nyomozása szerint…

A Trapani ügyész zárójelentése rávilágított a földközi-tengeri civil szervezetek működésének módjára, és feltárja, hogy a különböző civil szervezetek hajóinak kapitányai rendszeres megbeszéléseket folytattak az embercsempészekkel.

Az ügyészség számos kapcsolatot és megállapodást tárt fel az embercsempészek és a civil szervezetek között. Rendszeresen történtek mentésnek álcázott tengeri találkozók, és az embercsempészek konkrét koordinátákhoz irányították illegális bevándorlókkal megrakott hajókat. A négy évig tartó vizsgálata feltárta, hogy az olyan nagy nem kormányzati szervezetek, mint például az Orvosok Határok Nélkül folyamatosan kapcsolatban voltak az embercsempészekkel. De a jelentésből az is kiderül, hogy a mai napig ezt a rendszert működtetik a civil szervezetek és az embercsempészek.

Általában az “embermentő” hajók már eleve tudatában vannak az embercsempészek által elindított csónakok helyzetének, és gyakran szerveztek olyan találkozókat, melyek során embercsempészek felügyelték az illegális bevándorlók átszállását az NGO-hajókra. A műveletek végén pedig a csempészek a migránsok szállítására korábban használt hajókkal tértek vissza Líbiába, ami lehetővé tette, hogy a járműveket “többször használhassák fel”, áll a dokumentumban.

Olyan eset is előfordult, hogy az NGO-hajók legénysége az embercsempész hajókat a líbiai felségvizektől a nemzetközi vizekig húzta, említik meg a jelentésben. A jelentés több példát is bemutat ezen módszerek igazolására.

A nyomozók szerint a hajók legénységei hallgatólagos megállapodást kötöttek az emberkereskedőkkel. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Líbiában jelen lévő és az olaszországi emberkereskedelemben részt vevő embercsempészek automatikus műholdas azonosító rendszert használtak ahhoz, hogy megtalálják az NGO-k az illegális migránsokkal megrakott hajókat.

2017-ben, 119 310 migráns szállt partra Olaszországban.

(V4NA hírügynökség)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább