Külföld

Összecsapások Brüsszelben az oltás- és lezárásellenes tüntetésen (videók)

Egyre többen fáradnak bele ebbe az egészbe…A belga rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta ma azokat a brüsszeli tüntetőket, akik tiltakoztak a kormány COVID-19 miatti intézkedései, lezárásai illetve a “védettségi igazolvány” ellen.  (Ez utóbbi hasonlóan a hazai helyzethez, átalakul oltási igazolvánnyá, ezzel lehetne éttermeket, kulturális helyeket látogatni,)

Több ezer tüntető jelent meg, köztük sokan más európai országokból érkeztek (holland, lengyel és román zászlók voltak láthatók) akik az ország egészségügyi igazolványa és más járványügyi korlátozások ellen szólaltak fel.  A transzparenseken Alexander De Croo miniszterelnököt, valamint a kormány intézkedéseit kritizáló szlogenek szerepeltek.

A tüntetők – akik a hatóságok szerint körülbelül 50 ezren voltak – átvonultak a fővároson, majd összegyűltek a város európai uniós negyedében található Cinquantenaire Parkban.

A rohamrendőrök felszólították a tömeget, hogy a tüntetés véget ért, és távozniuk kell, de mivel ennek a többség nem tett eleget, tömegoszlatásba kezdtek vízágyúval, könnygázzal. Az összecsapások azóta is tartanak.

Más európai országokban is volt hasonló tüntetések. Svédországban oltási igazoláshoz kötik az ötven fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket. Az intézkedés ellenzői közül mintegy háromezren vonultak végig Stockholm utcáin, köztük a szélsőjobboldali Északi Ellenállás Mozgalom tagjai, akikre a hatóságok a tüntetéseken tanúsított gyakran erőszakos viselkedésük miatt kiemelt figyelmet fordítanak.

Helsinkiben négyezren gyűltek össze, de megmozdulásokat szerveztek Athénban, Londonban, Párizsban, Barcelonában és Bilbaóban is, ahol 15 ezer ember gyűlt össze, hogy a szigorú járványügyi intézkedések és a az oltási igazolvány ellen tiltakozzon.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább