Kiemelt Külföld

Ősrégi francia könnyű harckocsikat kap Ukrajna

Francia gyártmányú, AMX-10 RC típusú könnyű harckocsikat küld Ukrajnának Párizs

– közölte szerdán Emmanuel Macron államfő ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint.

„Az elnök növelni kívánta a Kijevnek nyújtott segítséget AMX-10 RC típusú könnyű harckocsik szállításával” – közölte az Élysée-palota röviddel a két államfő telefonon folytatott tárgyalása után, hozzátéve: ez az első alkalom, hogy nyugati fejlesztésű harckocsikat szállítanak az ukrán haderőnek.

A francia és az ukrán védelmi miniszter „rövidesen tárgyal egymással a szállítások mikéntjéről és a harckocsik számáról” – közölte a francia védelmi tárca.

Több mint 50 éve tervezett járműveket selejteznek a franciák

Az AMX-10 RC könnyű harckocsikat 1970-ben tervezték meg, a prototípusok tesztelése 1976-ban indult el és 1981-ben rendszeresítette a francia hadsereg. Az elavult páncélost többször is igyekeztek korszerűsíteni. Franciaországon kívül jelenleg Marokkóban szolgál 196 példány belőle, Katarban 12, Kamerunban 6.

A képen egy múzeumi AMX-10 RC látható:

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább