Belföld

Orvosi bravúr: két életet mentettek meg egyetlen májjal a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely egy magyar donorszerv kettéosztásával két személy – egy kisgyermek és egy felnőtt férfi – életét mentette meg. A betegek a december 2-i műtét óta jól vannak – írja a Semmelweis Médiasarok.

Ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára egy 3 éves kislány, akit a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezeltek. Ilyen pici gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, a gyermek súlyos állapota pedig mielőbbi beavatkozást igényelt.

Ezért különösen örömteli, hogy az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg kisgyermekbe ültessék be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg – tájékoztatott dr. Piros László.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) egyetemi docense elmondta:

a beavatkozás különlegessége abban rejlik, hogy a szervet ugyanott osztották ketté egy kisebb és egy nagyobb darabra – orvosi szaknyelven szólva két graftot képeztek belőle –, ahol aztán a transzplantációkat is elvégezték.

Ahogyan minden szervátültetés, ez a transzplantáció is különösen szervezett teammunkát igényelt. A donorszervért vidékre utazott el a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika csapata, a máj kivételét dr. Hamar Mátyás szakorvos irányításával végezték.

A SZERV AZ EUROTRANSZPLANT HÁLÓZATON KERESZTÜL AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT SZERVKOORDINÁCIÓS IRODÁJÁNAK RÉVÉN JUTOTT EL A STÉG-RE, AHOL MÁSOK MELLETT TRANSZPLANTÁCIÓS SEBÉSZBŐL, ANESZTEZIOLÓGUSBÓL, MŰTŐSNŐKBŐL, ANESZTEZIOLÓGUS ASSZISZTENSEKBŐL, MŰTŐSSEGÉDEKBŐL, NŐVÉREKBŐL ÁLLÓ TEAM MUNKÁJÁNAK KÖSZÖNHETŐEN MENTHETETT MEG EGY DONORSZERV KÉT ÉLETET.

A máj ereinek és szöveteinek kettéválasztását és a gyermek műtétét dr. Benkő Tamás egyetemi docens, dr. Rózsa Balázs szakorvos, dr. Piros László és csapata végezte, ezt követően a szomszédos műtőben a fiatal felnőtt operációját dr. Piros László vezetésével dr. Huszty Gergely adjunktus és számos szakdolgozó közreműködésével hajtották végre. A műtétek során az aneszteziológus team vezetője dr. Füle Balázs főorvos volt.

A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően engedték haza. A kislányt további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan otthonába bocsátják – tájékoztatott dr. Dezsőfi-Gottl Antal egyetemi docens, a gyermek kezelőorvosa.

A Semmelweis Egyetemen január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak, amely során ugyancsak egy szerv két életet mentett meg: egy 20 hónapos májvéna elzáródásban szenvedő kisfiúét, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfiét. A műtétek jól sikerültek, a férfit a STéG-en, a kisgyermeket a Gyermekgyógyászati Klinikán ápolják.

(Origo)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább