Kiemelt Külföld

Oroszország: szélsőséges lenne a nemzetközi LMBTQ-mozgalom, betiltásra kerülne

Az orosz igazságügyi minisztérium kérelmet nyújtott be az ország legfelsőbb bíróságához, hogy a nemzetközi LMBTQ-mozgalom tevékenységét szélsőségesnek minősítve tiltsák be – írja a BBC.

A beadványból nem derül ki, hogy a minisztérium az LMBTQ-közösség egészét vagy konkrét szervezeteket ért „mozgalom” alatt.

A minisztérium szerint a mozgalom „szélsőséges tevékenység” jeleit mutatja, beleértve a „társadalmi és vallási viszályok szítását”. A tiltás miatt minden LMBTQ-aktivistát bűncselekménnyel vádolhatnának. A legfelsőbb bíróság november 30-ára ütemezte az ügy vizsgálatát.

Amennyiben a bíróság helyt ad a minisztérium beadványának, a tiltás lehetetlenné fogja tenni az LMBTQ-szervezetek működését, azok aktivistái és munkavállalói ellen pedig akár bűnvádi eljárást is lehet majd indítani – idézi a Moscow Times az egyik aktivistát.

Putyin intézkedései az elmúlt években egyre nehezebbé tette e genderlobbi helyzetét Oroszországban. Tavaly decemberben lépett hatályba például a felnőttek számára az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvény, aminek következtében betiltottak applikációkat, cenzúráztak filmeket, televíziós sorozatokat, de még videóklipeket is. A transzok is célpontba kerültek, például a nemi megerősítő műtétek betiltásával.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább