Gazdaság

Oroszország sokkolta az olajpiacot: 2022 novembere óta nem látott csúcson az olaj ára

Oroszország az év végéig napi 300 ezer hordóval (bpd) meghosszabbítja az olajexport önkéntes csökkentését – jelentette be kedden Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

“Az exportra szánt olajkínálat további önkéntes csökkentése az OPEC+ országok által az olajpiacok stabilitásának és egyensúlyának fenntartása érdekében hozott elővigyázatossági intézkedések megerősítését célozza” – jelentette ki a tisztviselő.

Oroszország havonta felülvizsgálja önkéntes csökkentését, hogy “a világpiaci helyzettől függően mérlegelje a csökkentés elmélyítésének vagy a termelés növelésének lehetőségét” – tette hozzá Novak.

Az intézkedés “az Oroszország által korábban, 2023 áprilisában bejelentett önkéntes csökkentésen felül történt, amely 2024. december végéig tart” – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

A világ második legnagyobb olajtermelője a másik nehézsúlyú olajnemzettel, Szaúd-Arábiával lépést tartva csökkenti az olajkitermelést és az exportot. Rijád kedden külön nyilatkozatban hosszabbította meg az év végéig a napi 1 millió hordónyi önkéntes termeléscsökkentést – közölte az SPA hírügynökség egy energiaügyi minisztériumi tisztviselőre hivatkozva.

A csökkentés legújabb köre azon az önkéntes, 1,66 millió hordó/napos csökkentésen felül jött létre, amelyet néhány OPEC+ tag először áprilisban jelentett be, majd megállapodtak abban, hogy 2024 végéig meghosszabbítják.

A csökkentéseket azért nevezik önkéntesnek, mert kívül esnek az OPEC+ hivatalos politikáján, amely minden nem mentesített tagot kötelez a termelési kvóták egy részére.

Az OPEC+, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő csoport, amely a világ kőolajának mintegy 40%-át termeli ki, 2022 novembere óta csökkenti a kitermelést – írta az oroszhirek.hu.

A hírek hatására a Brent nemzetközi referenciaolajkeverék ára 2022 novembere óta először ugrott 90 dollár/hordó fölé.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább