Külföld

Oroszország csökkenti az olajtermelést márciustól

Alekszandr Novak, energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes pénteken délelőtt bejelentette, hogy Oroszország napi 500 ezer hordóval csökkenti a termelését márciustól.

Az illetékes szerint jelenleg minden kitermelt kőolajat sikerül eladni, de mint mondta, a korábbi ígéretéhez híven nem ad el kőolajat mostantól azoknak az országoknak, amelyek közvetlenül, vagy közvetve ragaszkodnak a február elejétől bevezetett árplafonhoz.

Emiatt csökkenteni kell a termelést márciustól – mondta Alekszandr Novak, aki hangsúlyozta, hogy Oroszország a továbbiakban a piaci helyzet alakulása alapján dönt a termelésről.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8–9,9 millió hordó volt.

A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A G7-országok, Ausztrália és az EU árplafont vezetett be december 5-től az Oroszországból származó kőolajjal, illetve az EU február 5-től az olajtermékekkel szemben. A kőolaj esetében a limitár hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább