Belföld

Oroszellenes kampány indul itthon amerikai pénzből

Az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg a napokban országszerte – számolt be ma reggel a Telex, a lap nyomán pedig a teljes baloldali média.

A plakátokon párhuzamot vonnak a magyarországi 1956 és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A felirat közös: Ruszkik, haza! A plakáton lévő szöveg szerint „béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul”.

A plakátokon szereplő felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az USA budapesti nagykövetsége támogatta. A több mint harmincezer követővel rendelkező oldal célja, „hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője”, 2020 februárjában hozták létre és azt az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a Flow PR Kft. kommunikációs ügynökség üzemelteti. – Mi úgy gondoljuk, Magyarország a Nyugathoz tartozik, és a jövőben is a nyugati pályán érdemes folytatnia. Ehhez szolgáltatunk érveket, és erről szeretnénk meggyőzni minél több magyart – írják. A tematikus oldal azt a kérdést járja körül, hogy Magyarország hova tartozzon: „Nyugathoz vagy Kelethez?”

Az amerikai pénzből indított kampány a magyar kormány azonnali tűzszünetre és békepártiságra épülő álláspontjának ellensúlyozására szolgál. Mint arról lapunk beszámolt, az Országgyűlés március végén fogadta el a Fidesz–KDNP által benyújtott, az orosz–ukrán háború első évfordulójáról szóló békepárti határozati javaslatot, amelyben a parlament egyebek mellett kifejezte elkötelezettségét a béke mellett, elítélte Oroszország katonai agresszióját, és elismerte Ukrajna jogát az önvédelemhez. A határozat azt is tartalmazza, hogy a Brüsszelben elfogadott szankciók nem csillapították a háborút, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa. Rögzítették, hogy a fegyverszállítások és szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

Érdekes egybeesés, hogy az ellenkampányról szóló Telex-hír nem sokkal azután jelent meg, hogy a 444.hu ma reggel „több, egymástól független diplomáciai forrásra” hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre. Deák Dániel politikai elemző ezt úgy értékelte, hogy az amerikaiak a 444 nevű dollármédiában megüzenték: szankciók jönnek Magyarország ellen, ha nem változtat békepárti álláspontján. (mno)

cnn , reuters , mirror , bild ,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább