Belföld Külföld

Orosz ellenzéki politikus: Orbán nem orosz-, hanem Putyin-barát

Leonid Volkov, Navalnij harcostársa szerint Orbán a putyinizmus koffeinmentes változatát építi, ugyanakkor elismeri, hogy itt működik az intézményrendszer – sajtószabadság van, számol be az Euronews.
Orbán Viktor nem oroszpárti, hanem Putyin-párti – mondta az Euronewsnak Leonid Volkov, a börtönben ülő Alexej Navalnij volt harcostársa. Az aktivista szerint Magyarországon most olyan folyamatok zajlanak, amelyet Oroszországban 15 évvel ezelőtt láthattak. Ez azonban még nem putyinizmus, annak csak a nagyon gyenge, koffeinmentes változata. Szerinte a választások Magyarországon továbbra is tisztességesek.Az oroszországi börtönbüntetését töltő Alexej Navalnij kapta az idei Szaharov-díjat az Európai Parlamenttől. A korrupció elleni aktivista nevében a lánya veszi át a díjat. Az átadóra Strasbourgba utazott Leonid Volkov, Navalnij volt kampányfőnöke, aki az aktivista polgármesteri, majd elnökválasztási kampányát is irányította.

Volkov kijelentette a portálnak, nem arról van szó, hogy valaki valaki

barátságos vagy ellenséges Oroszországgal,

különbséget krll tenni Oroszország és Putyin között, Putyin nem egyenlő Oroszországgal és nem is képviseli azt teljes mértékben. Az ellenzéki politikus szerint ennek az az oka, hogy kiderült, a 2021-es választásokon a csalások nélkül veszített volna a kormányzó párt, míg a korábbi szavazásokon még stabil többséget szerzett. A mostani választáson az emberek kétharmada Putyin ellen szavazott, mindössze az egyharmaduk támogatta őt.

„Magyarországon hasonló folyamatok zajlanak most, mint amilyeneket Oroszországban láttunk 15 éve: támadják a sajtószabadságot és a politikai ellenfeleiket” – fogalmaz Volkov. Hozzátette, hogy Magyarországon működik az intézményrendszer, s reméli, hogy a magyarok változtatnak az irányon. Majd azzal folytatta a gondolatmenetét, hogy Európán belül Magyarország Svédországgal vagy Franciaországgal összehasonlítva kirívó példa lehet, de Oroszországból nézve ezek a különbségek egyáltalán nem nagyok. Senki nem vonja kétségbe azt, hogy a választások tiszták, senki nem tesz több milliónyi szavazócédulát a rendszerbe, mint Putyin.

Létezik a sajtószabadság.

Vannak ugyan korlátai, de nem küldenek embereket a börtönbe és nem mérgezik meg, nem ölik meg őket azért, mert nem értenek egyet Orbán Viktor miniszterelnökkel. A bíróságok is működnek. Vagyis az alapvető intézmények a helyükön vannak és ez lehetővé teszi a bizakodást a változásra.

(mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább