Külföld

Örményország kész elismerni Hegyi-Karabahot Azerbajdzsán részeként

Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök múlt szerdán azt mondta, hogy Örményország és Azerbajdzsán elismeri egymás területi integritását a szovjet korszak közigazgatási határain belül.

“Az a 86 600 négyzetkilométer (az azerbajdzsáni terület) Hegyi-Karabahot is magában foglalja. De azt is ki kell jelentenünk, hogy a Hegyi-Karabahi örmények jogainak és biztonságának kérdését a Baku-Sztepanakert formátumban kell megvitatni” – mondta Nikol Pasinjan.

Szavai szerint Örményország kész elismerni Azerbajdzsán 86,6 ezer négyzetkilométeres területi integritását, az örmény fél pedig úgy véli, hogy Azerbajdzsán kész elismerni Örményország 29,8 ezer négyzetkilométeres területi integritását.

Hozzátette, hogy garanciákat kell teremteni arra, hogy a karabahi örmények elleni etnikai tisztogatás és népirtás politikája nem folytatódik.

2020 szeptemberének végén Hegyi-Karabahban újraindultak az ellenségeskedések, ami az évtizedek óta tartó, polgári áldozatokkal járó konfliktus folytatása. A felek több kísérletet tettek a tűzszünet megkötésére, de a november 10-én este elért háromoldalú megállapodás sikeresnek bizonyult – írja az oroszhírek. Moszkva közvetítésével Azerbajdzsán és Örményország teljes tűzszünetben, a saját pozícióikban maradásban, valamint a foglyok és holttestek cseréjében állapodott meg.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább