Külföld

Orbán Viktort „császárrá tenné” az Európai Tanács elnöke

Charles Michel több belga lapnak is megerősítette, hogy indulni fog az európai parlamenti választásokon. Ez az első alkalom, hogy az Európai Tanács hivatalban lévő elnöke jelöltként induljon EP-választásokon. Megválasztása esetén üresen marad a tanács elnöki tisztsége.

Ettől azért sem kell nagyon megijedni, hisz ez a tisztség csak 2009-ben jött létre, a lisszaboni szerződés vezette be az Európai Unióba. Elnök hiányában – ahogy a neve is utal rá – a soros elnökséget betöltő tagállam vezeti az üléseket.

Ahogy látszik, az állandó elnök szerepe éppen azért lett bevezetve, hogy „folytonosságot” biztosítson az EU törekvéseiben. A főbb kritika ezzel szemben az, hogy éppen a soros elnökség rendszere által biztosítani hivatott sokszínűséget és az tagállamok közötti egyenlő képviseletet veti vissza.

De épp ez az, ami megrémiszti a brüsszelitákat. Ha július közepétől Charles Michel átül az Európai Parlamentbe, amennyiben nem találnak gyorsan utódot a helyére, akkor a magyar elnökség idejére eshet egy erősebb elnökségi időszak.

Ezt a forgatókönyvet – hogy egy ellenőrizetlen Orbán uralkodna a tanács élén a 2024-es európai választások utáni hat hónapban – a többi 26 uniós tagállam vezetőjének többsége kétségbeesetten szeretné elkerülni, tekintettel a köztük és Orbán között lévő feszültségek fokozódására, például az unió Ukrajnának nyújtott támogatása és Magyarország jogállamisági jogsértései miatt.

–írja reszketve Brüsszel egyik legfőbb szócsöve, a Politico.

Egy EU-fókuszú gúnylap rögtön lecsapott a hírre. „Charles Michel lelepleződött, mint az Orbán Viktor uniós császárrá való kinevezésére elszánt machiavellista árnyékkabala-vezető” – írja a lap. De úgy tűnik, hogy a Le Chou News (Káposzta Hírek) ismert vicclap szerkesztőségében nem tudtak megegyezni teljesen a körvonalazódó helyzet jelentőségéről, hisz egy másik címmel is megírták a hírt: „A brüsszeli EU-s kockafejek dühösek, hogy Orbán Viktor kapja Charles Michel értelmetlenül unalmas munkáját”.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább