Kiemelt

Orbán Viktor: Most látunk először olyat, hogy törpe vet ki szankciót egy óriásra

Háború, energiaválság, infláció, családtámogatás, energiaellátás – A Mandiner.hu összefoglalója Orbán Viktor napirend előtti felszólalásáról.

Mint arról előzetes cikkünkben beszámoltunk, hétfő délután 13 órakor indult a parlament őszi ülésszaka. Orbán Viktor miniszterelnök „Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről” címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben.Orbán Viktor beszédét azzal nyitotta: háború van keleti szomszédságunkban Ukrajna és Oroszország között, ed a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője. Mint mondta: ez egy lokális háború lenne.

A nyugati szankciók globális gazdasági háborúvá változtatták a lokális háborút”

– szögezte le, hozzátéve: ezzel a globális gazdasági háborúval áll most szemben Magyarország.

Nyugat: a háború pártján

Arra a kérdésre, hogy meddig tart ez a háború, Orbán azt felelte: ma már mindneki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel és fegyverrel segíti az EU és az USA, míg Oroszország tartalékai végtelenek. Emiatt a magyar miniszterelnök szerint egyértelmű:

A Nyugat a háború pártján, Magyarország a béke oldalán áll”.

Nemzetbiztonság, honvédelem, infláció

Orbán elmondta azt is: az elhúzódó háború miatt Magyarországnak Orbán szerint költenie kell a hadseregére és a nemzetbiztonsági szolgálatokra is, hogy „minden területen képesek legyünk a szuverenitás megvédésére”.

„Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére” – ismertette Orbán Viktor. Vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, ugyanis mint elmondta: dezinformációs háború is zajlik.

A családokat leginkább a gazdasági következmények érintik, 40 éve nem látott infláció van a fejlett országokban – mondta. Közép-Európa országait messze az átlagot meghaladó mértékben érinti az infláció, és a jegybankok kamatemelési ciklusba kezdtek – tette hozzá.

Brüsszeli szankciók

A bajok oka a miniszterelnök szerint a háború és az arra adott szankciók. Az energiaárak drasztikus növekedését is a szankciók okozták, ezért pedig a brüsszeli politikai döntések a felelősek. Emlékeztetett: 2022 júniusában, Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is – tette hozzá.

Mint fogalmazott: szankciót mindig olyan ágazatokra érdemes kivetni, ahol erősebbek vagyunk annál, mint akit a szankciók alá akarunk vonni, márpedig a kormányfő szerint az energia terén most

a törpe vet ki szankciót az óriásra”

– fogalmazott.

Lábon lőtt Európa

Orbán úgy vélte, a szankciók megszüntetésével az árak a felére esnének vissza és az infláció is. Hozzátette: „amikor a szankciókat Európára erőltették a brüsszeli bürokraták, akkor nem ezt ígérték”. Hangsúlyozta: a szankciókkal

Európa lábon lőtte önmagát, miközben Oroszország nem kényszerült térdre”

– húzta alá.

Kormányváltások

Orbán Viktor szerint ideje a helyzetről őszintén beszélni „amerikai barátainkkal is, amíg nem késő”. Majd hozzátette:

a feldühödött és magukat becsapva érző emberek egymás után váltják le a szankciókat támogató kormányokat”

– mondta, utalva a hétvégi olasz választás eredményére. Beszédében gratulált egyébként az olasz jobboldalnak.

Megkérdezik az emberek véleményét a szankciókról

A magyar kormányfő elmondta: „mindig is aggályaink voltak a szankciókkal kapcsolatban, és az érveinket figyelmen kívül hagyták”. Orbán Viktor közölte, hogy amikor Brüsszelben kifogynak az érvekből, akkor az „európai értékek” megsértéséről beszélnek.

A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarországon – egyedül Európában – megkérdezik az emberek véleményét a szankciókról, nemzeti konzultáció formájában.

Magyar energiaellátás, családtámogatás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni, és védeni kell a magyar családokat, a munkahelyeket. „A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is” – szögezte le.

A kormányfő közölte: földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgáz felhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználás az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról. Arra kérte a baloldali pártokat: ne akadályozzák, támogassák a Paks2 projektet.

Hozzátette: az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is, és meghosszabbították a benzinárstopot is. A kormány segít máshogy is: lesz gyármentő program, „ha kell, akkor lesz új munkahelyteremtő program is” és az energiaigényes vállalkozások is kapnak rezsitámogatást – mondta el Orbán Viktor.

A szükséges pénzügyi forrásokat az unió megígérte. Ha Brüsszel nem adja oda a nekünk járó forrásokat, akkor máshonnan szerezzük be ezt az összeget.

– húzta alá.

A családtámogatásokat tovább szélesíti a kormány Orbán ígérete szerint, a jövő évi költségvetésben új intézkedések is megjelennek ennek megfelelően – mondta Orbán.

Erősebb Magyarország

Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az ország az „Európai Unió tagjaiként képzeljük el a jövőnket”. „Azok, akik elvitatják a jogainkat, azok falanszter Európát akarnak” – tette hozzá. „Büszke nemzet vagyunk, akik tudatában vannak annak, hogy többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk” – mondta.

„Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején” – mondta a kormányfő.

Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor,

és van esély arra, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból. A kormány erős tempót diktál majd a következő hónapokban” – zárta a kormányfő.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább