Belföld

Orbán Viktor: Meg fogjuk nyerni az EP-választást

Megkezdte évadnyitó kihelyezett frakcióülését a Fidesz–KDNP-frakció Balatonalmádiban.

Orbán Viktor miniszterelnök elsősorban a közelgő választásokról beszélt a parlament tavaszi ülésszakát megelőző rendezvényen.

A kormányfő a frakcióülésen is kiemelte, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Életbe lépett a migrációs paktum, büntetést fognak kiróni Magyarországra, mert nem fogadunk be migránsokat. A háború nem ér véget, Európára egyre nagyobb teher nehezedik, mert Amerikában az elnökválasztás körüli viták miatt csökkenni fog Ukrajna anyagi támogatása. Az ukránok támogatásának óriási politikai ára van. A gazdák lázadnak egész Európában, és lassan senki nem hisz az ukránok győzelmében – foglalta össze.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az itthoni baloldal nem azt teszi, ami a dolga lenne, nem Magyarországot képviseli Brüsszelben, hanem Brüsszelt Magyarországon.

„A baloldal zsoldban áll” – foglalta össze.

A kormányfő beszélt a kegyelmi ügyről is, megköszönte Varga Judit és Novák Katalin eddigi munkáját. A lemondásuk helyes volt, és megerősít bennünket – mondta.

Szerinte az is mindenki számára világossá vált, hogy gyermekvédelmi kérdésekben a nemzeti oldalon nincs kegyelem. A miniszterelnök szerint nem valamilyen probléma erőszakolta ki ezt a döntést, hanem egyszerűen hiba volt. – „Azt, hogy miért következett be ez a hiba, az évértékelőn már elmondtam: a legmagasabb poszton is igaz, hogy senki nem lehet elég okos egyedül” – mondta el ismét a miniszterelnök.

Orbán Viktor a beszédét a közelgő választások értékelésével, az előttük álló feladatokkal zárta. Összefoglalta, hogy az uniós forrásokról már megállapodott a kormány, a tanárok és óvónők bérét megemelték, a bérmegállapodásokat megkötötték, a megemelt 13. havi nyugdíjat kifizették, a családtámogatásokat növelték, az inflációt leszorították. Hatályban van a rezsicsökkentés és a kamatstop a családoknak és a kisvállalkozásoknak.

Mondanivalóját azzal zárta, hogy „az európai parlamenti választást meg tudják és meg is fogják nyerni.”

Értékelése szerint a nemzetközi környezet ebben az évben sokat változhat, de júniusig ellenszélben fognak hajózni, ám a tapasztalt vitorlások szerint ez nem rossz, hanem jó, hisz a nemzetközi ellenszelet be tudják fogni a vitorlájukba.

Bizakodóan beszélt arról, hogy nem csak Brüsszelben, Washingtonban is változás lehet ebben az évben. Az európai parlamenti és az amerikai elnökválasztás elhozhatja a békét végre Európában. – „Kilenc hónap múlva erősebbek leszünk, mint most” – mondta. – „Érdemes tehát dolgozni, mert minden megszerzett európai parlamenti mandátum hozzáad ahhoz a közös erőhöz, ami 2026-ban az országgyűlési választásokon segíteni fog minket” – zárta beszédét a kormányfő.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább