Belföld

Orbán Viktor: Magyarország most a menedék

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt.

A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: amit most látunk a krízisnek az eleje. A miniszterelnök találkozott a Magyarországra menekültekkel, a belső területekről jönnek, és persze vannak kárpátaljai magyarok. Találkozott harmadik országból érkezőkkel, így nagyon sok indiaival is. Orbán Viktor elmondta, beszélni fog az indiai kormányfővel, hogy hazamenjenek az indiaiak. Sok más ország esetében is hasonló a helyzet.

„Magyarország most sokaknak a menedék” – fogalmazott a kormányfő.

Kárpátalja jelenleg még nem katonai terület, ami nagy szerencse – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: ha ez megváltozna, akkor onnan is nagyon sokan jönnének. A kormányfő szólt arról is, hogy meg kell szervezni az ittmaradók életét, de a háború elől menekülők 70-80 százaléka egyelőre továbbmegy. A harmadik országbelieket pedig haza fogjuk reptetni – tette hozzá. Mint fogalmazott: akik itt maradnak, azoknak itt kell megteremteni az életet. Az oltatlanokat be kell oltani. Minden állami szervnek megfeszített munkát kell végeznie.

„Le a kalappal az önkéntesek előtt” – húzta alá Orbán Viktor.

Ők adják a nagy támaszt az állami szervek mögött – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta, zajlanak az egyeztetések a munkaadókkal, hogyan lehet az itt lévőket állásokba elhelyezni.

„Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok cselekednek”.

Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha erre várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon – mondta Orbán Viktor. Brüsszel egy fillért nem adott a migrációs nyomásra és a kerítésépítésre, így magunk oldjuk meg ezt.

„Mi a békében vagyunk érdekeltek” – zögezte le a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy békésen kell rendezni az orosz-ukrán konfliktust, mert mindenki tudta, hogy egy esetleges háború miatt a szomszédos országok kerülnek nehéz helyzetbe. Mindent megpróbáltunk az elmúlt években, de ennyire futotta. Egy V4-es közös menekültügyi rendszert kell kialakítani – mondta a kormányfő.

„Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat”

Orbán Viktor közölte, nagy jelentőségű dolog történt Németországban, mert az ottani haderőfejlesztés révén teljesen meg fog változni Európa. Németország újrafelfegyverzése történik most. A hiányzó német haderőt az amerikaiak pótolták. Gyenge ember nem kap békét – mondta a kormányfő. Senki nem fogja az életét kockáztatni, hogy megvédjen másokat.

A NATO akkor véd meg minket, ha mi is készen állunk, arra hogy megvédjük magunkat.
Ha a felkészülést egy ilyen konfliktusra nem csináljuk meg, akkor az később sem fog menni. Mi időben kezdtünk hozzá – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor felidézte, hogy 2010 után sem a hadsereg fejlesztése volt a legfontosabb, hanem a gazdaság újraindítása volt a legfontosabb. Ezt követően indult el a hadsereg fejlesztése.

„Már elég erősek vagyunk arra, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát. Akkor lehet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba” – tette hozzá.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ezért van szükség stratégiai nyugalomra – mondta a kormányfő. Mindenki felzaklatott állapotban a háború miatt. Egy ilyen helyzetben könnyű hibázni, ezért nem szabad semmilyen elkapkodott döntést hozni. Úgy látom, a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az belevisz minket a háborúba”.

A kormányfő szerint „a fegyverszállítás katonai célponttá alakítaná Kárpátalját. Nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága” – húzta alá Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szíven ütötte az a kijelentés, hogy a kárpátaljai magyarok oroszbarátok. Ez egy feljelentés volt ebben a háborús helyzetben, ez a legközvetlenebb veszélyt hozta az ottani magyarok fejére – mondta kormányfő. Értem, hogy kampány van, de annak az értelme, hogy a végén jó kormány legyen, de ha belesodródik egy háborúba az ország, akkor leromboljuk az ország jó pozícióját.

„A választási kampányban, ha háború van, akkor a magyarok biztonsága a legfontosabb, és nem a kampány maga”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább