Belföld Kiemelt

Orbán Viktor: Inkább levágom a kezem, mint hogy egy ilyen mondatot leírjak

Ha nincs gyerek, nincs jövő – jelentette ki a Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol műsorvezetői kérdésre kifejtette: a családtámogatási rendszernek minden eleme fenn fog maradni, ha a választóktól bizalmat kapnak. A kormányfő elmondta: míg Nyugat-Európában „bevándorlókat visznek be”, a kormány célja olyan körülmények megteremtése, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni. Az lehetetlen, hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket.

Nem egyes döntéseket hozunk, hanem felépítünk rendszereket, ilyen a családvédelmi rendszer is – jelentette ki a Orbán Viktor. Műsorvezetői kérdésre válaszolva ennek a rendszernek a hátterét jellemezve rámutatott: az elmúlt 12 évben sok minden felépült Magyarországon, így van egy stabil kereszténydemokrata kormányzás, az országot politikai stabilitás és kiszámíthatóság jellemzi.

Hozzátette, felépítettünk egy gazdasági rendszert, tehát tízezer exportképes vállalata van az országnak, melyek éppen terjeszkedőben vannak, és létrehoztunk egy új adó- és bérrendszert is. Emlékezetetett: a 12 évvel ezelőtti állapotokhoz képest a minimálbér magasabb, mint a baloldal kormányzása idején az átlagbér volt.

„Segítünk a fiataloknak abban, hogy gyermeket vállaljanak, utána abban, hogy lakáshoz jussanak, majd hogy a 25 év alattiaknak ne kelljen adót fizetniük, meg tudjanak indulni”

– fogalmazott, emlékeztetve, hogy a családtámogatási rendszer minden elemét egymáshoz illesztve építették fel.

Bár van még tennivaló, néhány elemet a következő években, ha a választók is úgy akarják, s a kormány további lehetőséget kap, még be lehet illeszteni ebbe a rendszerbe, de azt Európa-szerte elmondják, hogy a magyarok költik családtámogatásra a legtöbbet a költségvetésükből.

A magyarok elutasítják a nyugati megoldást, ahol a bevándorlással pótolnák a kieső népességet – mondta a miniszterelnök, és hozzátette:

inkább a kezét vágná le, mint hogy beleírja bármilyen programjába azt, amit az új német kormány, miszerint Németország bevándorlóország.

“Az lehetetlen, hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket.”

Mi inkább azon dolgozunk, hogy olyanok legyenek Magyarországon a körülmények, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni – fejtette ki a kormányfő. Ne érezzék úgy, hogy extra terhet vettek a nyakukba, elnehezülne az életük, és le kell mondani személyes karriercéljaikról – folytatta.

Ha megkapjuk a bizalmat, ennek a családtámogatási rendszernek minden eleme fenn fog maradni – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: ez a rendszer új elemekkel is bővül majd, és „ha a gazdaság jobban teljesít, a családtámogatás mértékét is emelni fogjuk”.

Kire hagyjuk az országot?

Hozzáfűzte: személyes célkitűzése, hogy a gyermek vállalásával a szülők anyagi életkörülményei kifejezetten javuljanak. Elmondta: ma a gyermeknevelés még anyagi áldozatokkal jár a szülők részéről, míg a cél az, hogy kifejezett pénzügyi előny származzon abból, ha az emberek a nagyobb családok mellett döntenek.

Ez azt jelenti, hogy „a gyermekvállalók számára legalább azonos esélyt akarunk adni azokkal, akik nem vállaltak több gyermeket”. Így folytatta: „Ennek mélyén az a meggyőződésünk van, hogy ha nincsen gyerek, akkor nincsen jövő. Tehát élhetünk kényelmes ma, de mi lesz holnap? Kire fogjuk hagyni az országot? Mi a saját gyermekeinkre szeretnénk hagyni, nem pedig idegenekre.”

“Ha van gyermek, akkor van jövő, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő”

– jelentette ki Orbán Viktor. Kiemelte, hogy ez az első mondata a kormányprogramjuknak már 1998 óta.

Megerősítette a miniszterelnök, hogy februárban a családosok visszakapják a tavaly befizetett szja-t, a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat. Kifejtette: furcsa helyzetben vagyunk, mert „miközben 2021-ben meggyötört minket a vírus, a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített”.

Ennek oka, hogy a kormány olyan gazdaságpolitikát folytatott, amelynek következményeképpen

„a járvány hátterében egy rendkívül dinamikus gazdasági év jött létre”.

A gazdasági növekedés szempontjából 2021 példátlanul sikeres éve a magyar gazdaságnak, 6 százalék fölötti növekedéssel. Itt volt tehát a lehetőség, hogy visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat, melyet a baloldali kormányzás idején vettek el. Ez tehát felülírta az eredeti tervet, hogy minden évben egyheti nyugdíjat visszaad a kormány az elvett 13. haviból, s ugyanez a „mikor, ha nem most” érvényesült a fiatalok adókedvezménye esetében is – derült ki a kormányfő szavaiból.

A járvány leginkább a nyugdíjasokat és a családosokat érintette, ezért is célozza meg intézkedéseivel a kormány ezt a két réteget – hangsúlyozta Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjúban.

(forrás: hirado.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább