Belföld

Orbán Viktor: háborús időket élünk, védekezni kell

Nem Brüsszel dolga, kezdjük így – mondta Orbán Viktor, arra a brüsszeli javaslatra, hogy a kormány vezesse ki a rezsicsökkentést – kezdte a szokásos pénteki nyilatkozatát Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

Szerinte Brüsszel megszorítást kér, ez pedig a nyugdíjasokat és a családokat teszi tönkre.

Olyasmit kérnek, ami ellen több mint 13 éve harcolok

– mondta. Szerinte nem egyedül hadakozik Brüsszel ellen, hanem mögöttük állnak a magyarok is, harca támogatottsága pedig messze túlnyúlik a pártokon, szerinte a baloldali nyugdíjasok is támogatják. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem az élet húsbavágó kérdése – mondta.

Magyarországnak ezt udvariasan meg kell köszönni, ékesszóló blalba nyelven – mondta. Szerinte vannak Brüsszelben okos emberek, néhány dolgot meg kell fogadni tőlük is. A költségvetés azonban nemzeti hatáskör.

Az unió két dolgot kérhet számon, ebbe beletörődtünk: ez a költségvetési hiány mértéke, valamint az államadósság csökkentése a nemzeti össztermék 60%-a alá.

A 2024-es költségvetésben mindkettő csökkenni fog, Orbán szerint viszont nem azért, mert Brüsszel követeli, hanem mert a magyar gazdaság is azt követeli, hogy fegyelmezetten gazdálkodjanak.

Háborús időket élünk, védekezni kell

– mondta.

Szerinte meg kell védeni a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét. Ha nem lenne háború, akkor ez egy sokkal boldogabb költségvetés lenne, de így sem lehetünk elégedetlenek – összegzett a miniszterelnök.

Szerinte több cél is kell a költségvetésben. Orbán azt mondta, Varga Mihálynak pénzügyminiszterként nincs párja, egyedül Andrej Babissal tudja összevetni.

Én biztonságban érzem az országot, amikor Varga Mihály hozza a költségvetést

– mondta. Háborús, inflációs időket élünk, a költségvetés kénytelen arra építeni, hogy a háború elhúzódik, de amit lehetett, azt a pénzügyminiszter ebből kihozta – mondta.

22 százalék alatt vagyunk remélem – mondta az inflációról Orbán. Szerinte most a háború energiája lökte fel az inflációt, mindennek megnőtt az ára. Az infláció magától nem fog lejönni, az nem így van, azellen harcolni kell, le kell törni. Szerinte az egy nagyon komoly vállalása a kormánynak, hogy egy számjegyűre törik le év végére.

Óriási pechünk van – mondta Orbán, hiszen a háború elsődleges hatása az energiaárak növekedése. Az oroszokat ki akarják szorítani a szektorból, Magyarország dinamikusan fejlődő ország, amihez energia kell, az energiaárak növekedésének komoly következményei lesznek – mondta. Ha Paks II már nyithatna, akkor hátradőlhetnénk szerinte. A napenergia fontosságát is hangsúlyozta, de szerinte az atomerőműnek csak a nukleáris fűtőanyag kellene.

Paksot viszont itthonról fúrják Brüsszelben – jelentette ki, szerinte ezért csúszott meg a beruházás. Ha meglett volna Paks, sokkal könnyebben viselnénk a mostani helyzet is.

Év végére viszont ha a fene fene esik is, akkor is egy százalékos kell legyen az infláció, 2024-re pedig 6%-os inflációval számolunk

– mondta. Szerinte ha béke lenne, vagy legalább béketárgyalás, akkor könnyebb lenne a helyzet.

A háború legnagyobb vesztesei nem azok viszont Orbán szerint, ahol magasak az energiaárak, hanem azok, akiknek a hozzátartozói halnak meg. Ők az igazi vesztesek mindkét oldalon – jelentette ki.

Keleten a helyzet szerinte viszont változatlan, a frontvonalban borzalmas dolgok történnek. Úgyhogy szerinte a baloldali politikusoknak elment az eszük, amikor azt mondják, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Orbán azt mondta,

kinyílik a bicska az ember zsebében, ha a főváros főpolgármestereként, értelmiségiként valaki ilyet mond.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább