Belföld

Orbán Viktor: Ez felér Magyarország számára egy atombombával

A rezsicsökkentésnek vége van, ha elfogadjuk a Bizottság jelenlegi embargós javaslatát – húzta alá a miniszterelnök.

 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt május első péntekén. Az első téma a hatodik szankcióscsomag volt. Orbán Viktor elmondta, hogy úgy gondolta eredetileg, hogy majd csak a kormányalakítás után az újra interjút a Jó reggelt Magyarország című műsorban, viszont most kénytelennek érezte.

 

A bizottság elnökasszonya akarva-akaratlanul megtámadta Európa egységét”

 

– mondta a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyenék nem egyeztettek mindenkivel az olajszankciók kapcsán.

 

Több baj van a bizottság javaslatával – mondta, majd kifejtette, hogy korábban abban állapodtak meg a kormányfők, hogy minden országnak szuverén joga, az energiabiztonságának biztosítása. A bizottság mindenféle egyeztetés nélkül előállt a javaslatával, és egységes szabályt akarnak – mondta a kormányfő.

 

Ezzel megbomlott a Verseilleban megkötött európai egységet, a bizottság megtámadta az európai egységet.”

 

Gazdasági atombomba

Elmondta Orbán Viktor, hogy Magyarországra az olaj csak és kizárólag csővezetéken keresztül tud érkezni.

 

Minden olyan javaslat ami figyelmen kívül hagyja ezt, az egy atombomba a magyar gazdaság ellen– mondta. Van lehetőség, hogy más irányból érkezzen olaj ide, de ez Horvátország számára nagy teher lenne, Magyarországon olyan finomító működik, amelyet kizárólag az orosz olajra terveztek – fejtette ki Orbán. Kijelentette azt is, hogy több százmilliárd forint lenne a finomító átalakítása, és utána drágább lenne az ideérkező olaj, mint korábban.

 

Öt év kéne az energiarendszer teljes átalakítására

 

Az asztalon lévő javaslat semmilyen megoldást nem tesz az asztalra, így teljesen elfogadhatatlan – mondta Orbán Viktor. Elmondta, hogy az, hogy át tudjunk állni egy másik olajellátási rendszerre, az több ezermilliárd forintba kerülne.

 

5 év kell az egész folyamathoz, majd pedig kell pénz a finomítók átalakítására és az energiarendszer átalakítására.”

 

Érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme ekkora átállásnak? – tette fel a kérdést a kormányfő.

 

A rezsicsökkentésért dúl a harc

Orbán Viktor kifejtette, az nem működik, hogy a magyar érdekekkel szemben terjesztenek elő javaslatokat, ezt most vissza kell küldeni,dolgozzanak ki új javaslatot.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább