Belföld

Orbán Viktor: Brüsszel minden politikát finanszíroz, ami növeli a migrációt

Soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, ami óriási kihívás az egész EU számára – mondta a magyar miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján, kedden Budapesten.

Orbán Viktor a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) vezetőivel tett sajtónyilatkozatában kiemelte:

Brüsszel elhibázott politikát folytat, „gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást”, csak a határ fizikai megvédésére nem ad pénzt.

Kijelentette: a magyar álláspont továbbra is az, hogy az EU-nak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit.

„Magyarország mindig is tisztességes megállapodást ajánlott: „úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk (…), tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük.”

Orbán Viktor hangsúlyozta: azt javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

Eduard Heger, szlovák kormányfő arról beszélt, hogy folyamatosan foglalkozni kell azzal a hibrid veszéllyel, ami a lengyel-belarusz határon kialakult.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy a visegrádi négyek jól működnek. Egyre több problémával, köztük a migrációval küszködik Európa – tette hozzá.

Mindenki csak kritizálta Orbánt, amikor 2015-ben kerítést épített, míg most sok ország pénzt akar a bizottságtól, hogy kerítést építsen.

Babis szerint elfogadhatatlan, ami a lengyel-belorusz határon folyik. Minden szankciót támogatunk Minszkkel szemben. Végre csináljon valamit az energiaárakkal kapcsolatban az Európai Bizottság – mondta a cseh kormányfő egy másik témáról.

„Nemcsak a saját határainkat védjük”

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a szolidaritás szintje és a pozitív válasz az ő aggodalmaikra, az egy nagyon építő dolog volt. Kifejtette, hogy a krízist Fehéroroszország idézett elő, ez egy politikai krízis volt, amiben az emberek csupán eszközök voltak arra, hogy káoszt idézzenek elő az EU-ban. Ezért mobilizálták a NATO-t és a többi szövetségesünket – tette hozzá. Folyamatosan védeni fogjuk a határainkat.

Az energetikai válságról azt mondta, hogy mostanra nagyon drága lett a szén-dioxid emisszió ára az unióban. Szólt arról is, hogy a földgáz-árak esetében is irreális árak vannak. Morawiecki szerint a dezinformáció is komoly veszélyt jelent a mostani helyzetben.

Nagyon széles diplomáciai akciót indítottunk, hogy a világ számos partnere megismerje a véleményünket.

Mi nemcsak a saját, hanem az európai külső határait védjük, és az uniónak hálásnak kellene Orbán Viktornak a határok korábbi megvédése miatt – mondta Morawiecki.

Forrás: hirado.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább