Belföld

Orbán Viktor: A magyar kormány harcol a kárpátaljai magyarokért

Orbán Viktor a parlamenti őszi ülésszakának a nyitó ülésén elmondta, hogy Ukrajnát semmilyen kérdésben nem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja a kárpátaljai magyarok jogait garantáló törvényeket.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a nyár során a közép-európai országok, köztünk Magyarország és Brüsszel között súlyos összeütközés alakult ki az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban.

Brüsszel azt állította, az ukrán gabona nélkül súlyos éhínség fenyegeti az afrikai országokat, ezért szolidaritásból folyosót nyitottak, hogy azon keresztül jusson el az afrikai országokba.

Ehhez képest az ukrán gabona nem jutott el az afrikai országokba, azt itt értékesítették, ezzel tönkretéve a magyar gazdákat.

Bár eddig tilalom volt az ukrán gabona behozatalára, az szeptemberben lejárt, és Brüsszel pedig nem hosszabbította meg azt.

Ezért a magyar kormány továbbra is arra szólítja fel Brüsszelt, hogy álljon ki a közép-európai tagállamok mellett, és ne árulja el Magyarországot sem.

A tanévkezdéskor a kárpátaljai, munkácsi magyar középiskola ukrán vezetése megtiltotta hogy az iskolai eseményeken a magyar himnuszt énekeljék és a magyar nemzeti színeket viseljék.

Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar középiskolákat. Ukrán iskolákká akarják őket alakítani, s ha ez nem megy, be akarják őket zárni.

A magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljaikért és különösen a kárpátaljai gyerekek jogaiért.

Ukrajnát semmilyen kérdésben nem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja a kárpátaljai magyarok jogait garantáló törvényeket.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább