Belföld

Orbán-Putyin találkozó lesz jövő év elején

Ezt a magyar miniszterelnök árulta el a mai Kormányinfón.

 

Orbán Viktor egy újságírói kérdésre adott válaszban közölte, hogy jövő év elején, „valahol Oroszországban” egyeztetnek majd személyesen Vlagyimir Putyinnal.

 

Beszélt arról is, hogy a magyar kormány normális viszonyra törekszik Oroszországgal, az orosz-ukrán konfliktusban pedig két szempontot tart szem előtt: a lengyel és az uniós álláspontot.

 

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök rendszeresen, általában évente egyeztet egymással négyszemközt. Legutóbb ugyanakkor 2019 októberében találkoztak Budapesten – a tavalyi és az idei találkozó elmaradását a Covid-helyzettel magyarázta a magyar és az orosz kormány.

 

Annak ellenére, hogy mindkét fél kész a rendszeres személyes csúcstalálkozók folytatására, országaink vezetői kénytelenek számolni a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kockázatokkal. Abból indulunk ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen párbeszédét a közegészségügyi és járványügyi helyzet stabilizálódása után újítjuk fel – mondta például Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Magyar Nemzetnek idén augusztusban.

 

Persze nem Putyin az egyetlen nagyhatalmi vezető, akivel jó kapcsolatokat ápol a magyar kormányfő: amíg kancellár volt, rendszeresen egyeztetett személyesen Angela Merkellel is.

(Privatbankar)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább