Kiemelt Külföld

Orbán levelet írt Brüsszelnek, hogy napirendre se vegyék az orosz olajembargót

Orbán Viktor levélben közölte Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, hogy nem hajlandó tárgyalni az orosz olaj uniós embargójáról a jövő heti EU-csúcson, írja a Financial Times-ra hivatkozva a hvg.hu.

A kormányfő azzal érvelt, amíg az EU nem részletezi, Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat az orosz olajtól való függetlenedéshez, akkor nem tudja támogatni a szankciót.

Úgy fogalmazott: konszenzus híján kontraproduktív lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról.

Az csak a belső megosztottságunkat domborítaná ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltéréseink feloldására. Ezért azt javaslom, ne vegyük napirendre ezt a témát a következő Európai Tanács ülésen – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán kitért arra a REpowerEU elnevezésű új energetikai csomagra is, melyet kifejezetten az orosz energiáról való leválást elősegítendő állított össze az Európai Bizottság a múlt héten. Ennek értelmében 2027-re lehetne elengedni az orosz fosszilis tüzelőket.

Ez a miniszterelnök szerint bátorító jeleket tartalmaz, de nem tudja csitítani Magyarország aggodalmát, mivel nem részletezi a leválás pénzügyi hátterét, a legjobban aggódó, tengertől elzárt tagállamok számára.

Levelében Orbán arról is ír, hogy a javasolt szankciók komoly ellátási problémákat és ársokkot hoznának a magyar háztartásokra és a gazdaságra. A miniszterelnök arról is írt, hogy Magyarországnak az olajfinomítók átállításához és új csővezetékek építéséhez is anyagi támogatásra van szüksége.

Az Európai Tanács megkapta Orbán levelét, de hivatalosan még nem reagáltak rá, zajlik az egyeztetés róla – erősítette meg az Eurologusnak egy a tanácshoz közeli uniós forrás. (24/hvg)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább