Belföld

Orbán: Kelet, és azon belül a türk világ súlya és szerepe nőni fog Európában

Mint tudják, a nemzeti kormány egyik kiemelkedő vállalása, hogy fenntartjuk Magyarország energiabiztonságát és felépítjük a függetlenségünket garantáló rendszert – mondta a kormányfő a parlamenti őszi ülésszakának a nyitó ülésén.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Brüsszel úgy döntött, hogy leválasztják Európát az orosz energiahordozókról, ami szerinte ellentétes Európa érdekeivel, azonban csökkenteni kell a brüsszeli döntés negatív hatásait, és alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Jelezte, hogy délről érkezik a magyar gázellátás fele, és mostantól közvetlenül is gázt vásárolunk Törökországtól.

Láthatják, hogy a kelet és a türk világ súlya és szerepe nőni fog. A magyar kormány ennek régóta tudatában van – rögzítette.

A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy a egész világ versenyt fut a katari földgázért, az Európai Unió vezetői egymásnak adják a kilincset Dohában, és a katari emír budapesti látogatása sokat javított az esélyeinken ebben a versenyben.

A magyar kormány ezeknek a folyamatoknak régóta tudatában van, az orosz-ukrán konfliktus rendezése érdekében tető alá hozott minszki egyezmény törékenysége a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt számukra.

Láttuk, ha Ukrajna nem adja fel a NATO-hoz való csatlakozás szándákát, csak idő kérdése egy újabb konfliktussal kell számolnunk, amely az Oroszországból érkező energiaszállításokat is veszélybe sodorja majd, ezért közép ázsiai kapcsolatainkat baráti szintre emeltük, így az orosz-ukrán háború, és az Északi Áramlat elleni terrortámadás nem állított bennünket megoldhatatlan feladat elé az ország energiaellátás tekintetében – fogalmazott Orbán Viktor.

„Jelentem, a kormány elvégezte a házi feladatát és feltöltötte az ország gáztárát az éves gázfogyasztás 60 százaléka rendelkezésre áll” – rögzítette a kormányfő.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább