Belföld Kiemelt

Orbán: Hiába zsarol Brüsszel, a gyermekekről van szó, nem engedünk

olvasási idő:2 perc, 43 másodperc

Azért van szükség a népszavazásra, mert Brüsszel megtámadta Magyarországot.

Itt van a kezemben az az 54 oldalas, európai bizottsági levél, amelyet elküldtek nekünk. Ebben azt kérik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

Ha Brüsszel nem támad meg bennünket, akkor nem lenne szükség népszavazásra. Zsarolnak, fenyegetőznek, késleltetik a nekünk járó pénzek kifizetését. Két lehetőség van: vagy engedünk, vagy nem. A gyermekekről van szó, nem engedünk. Minden ember támogatására szükségünk van, akkor meg tudjuk nyerni a csatát – fejtegette a miniszterelnök. Hozzátette: a menekültügyben a magyar népszavazók mentették meg Európát. Szerinte az Európai Unió felfogásában ez a kérdéskör nem a gyermekekről szól. Az igazi szabadság szerintük az, amikor az ember a nemétől is megszabadulhat – fűzte hozzá a kormányfő.

Ki akarják venni a gyermekeink nevelését a kezünkből. Ismerem azokat a meséket, ahol a herceg vagy a lovag nem a királynőt menti meg, hanem a herceget. Lehet, hogy ez a németeknek jó, tudomásul veszem, hogy Nyugat-Európában hogyan mennek a dolgok. De álljunk ki azért, hogy a magyar gyermekek nevelése kizárólag a magyarokra tartozik. Az én szülői szabadságomat korlátozza a liberalizmus. A liberálisok a szabadság ellenségeivé váltak – hangsúlyozta a miniszterelnök. Közölte: a kormány úgy döntött, hogy létrehozza a magyar helyreállítási alapot, akár jön Brüsszelből pénz, akár nem. Az Európai Bizottsággal kialakult pénzügyi vita okairól így vélekedett:

Hirtelen a gyermekvédelmi törvény után nagyon korruptak lettünk.

Ezt a csatát meg fogjuk nyerni, ahogy a migráció ügyében is meg tudtuk nyerni – húzta alá a kormányfő. A gyermekvédelmi népszavazás érvényességéről és eredményességéről, a pártok szerepéről azt mondta: mindenki azt tanácsolja a saját híveinek, amit helyesnek lát, de ő azt javasolja mindenkinek, hogy gondolja át ezt a kérdéskört alaposan, olvassa el az unió követeléseit, és nézzen szét Nyugat-Európában.

A bojkottnak nincs semmi értelme – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: aki nem megy el, az rábízza a döntést azokra, akik elmennek.

Az interjúban felvetődött a napokban kipattant lehallgatási botrány, a Pegasus-ügy is. Orbán Viktor erre szűkszavúan annyit reagált, hogy szerinte Pintér Sándor belügyminiszter már mindent elmondott az ügyben.

A miniszterelnök a negyedik hullámról kijelentette: Magyarországon az a helyzet, hogy akik túl vannak mindkét oltáson, a népesség 55 százalékát teszik ki. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Európa egyik legbiztonságosabb vagy talán legbiztonságosabb országa vagyunk – jelentette ki Orbán Viktor, ugyanakkor emlékeztetett: a negyedik hullám Nyugat-Európában már elindult, és a járványt be fogják hurcolni Magyarországra.

23 deltásunk és 2 gammásunk van – ismertette a kormányfő a vírusváltozatok magyarországi jelenlétét tükröző fő adatokat. Kiemelte: a delta-variáns itt van közöttünk, Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak. Az operatív törzs jól döntött, amikor elrendelte, hogy augusztus 1-jétől bármelyik magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást is – mutatott rá Orbán Viktor. A másik jó döntés szerinte az idősek felkeresése volt, hiszen 15 százalékuk nincs beoltva. A harmadik dolog, hogy a 12 év feletti gyermekeket tanévkezdés előtt beoltjuk – tette hozzá.

Arról, hogy lesznek-e újabb korlátozások, a miniszterelnök azt mondta: egyet ígérhet, a kormány és az egészségügyi szakemberek mindent megtesznek a magyar emberekért.

Nem szabad veszélyes és bonyolult időkben túlzó kijelentést tenni, hogy mi lesz holnap. Amikor arra jutunk, hogy egy döntést meg kell hozni, a kormány meghozza – közölte a miniszterelnök, aki végül a tokiói olimpiáról is beszélt. Elárulta, hogy nem lesz ott, de felkel majd hajnalban, hogy szurkoljon a sportolóknak. (index összefoglaló)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább