Belföld Kiemelt

Orbán: 4668 új fertőzött, emelt szintű készültség a kórházakban

Szigorítás a határokon…

„A helyzet drámaian romlik” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök a legfrissebb járványügyi adatokat is ismertette: 24 óra alatt 4668 új fertőzöttet regisztráltak, és 123 ember vesztette életét a koronavírus következtében. 451 ember van lélegeztetőgépen és 5027 ember van kórházban.

A miniszterelnök a helyzet gyors romlása miatt emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban az operatív törzs reggeli ülésén. Ez azt jelenti, hogy vissza kell térni az áprilisi és a novemberi készültségi szinthez, újra át kell nézni azokat a listákat, amelyek alapján át szokták vezényelni az ápolókat és orvosokat. Orbán azt mondta, ismét a kórházi kapacitásokra kell figyelni, szerinte 15800 szabad ágy és 2296 lélegeztetőgéppel szerelt ágy van a hazai egészségügyi intézményekben.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy eddig 2 millió 600 ezer ember regisztrált Magyarországon az oltásra. Szerinte húsvétig mindenki meg fogja kapni legalább az első dózist. A kormány ettől függetlenül új, szigorúbb korlátozásokon gondolkozik (a jelenlegi intézkedéseket tegnap hosszabbították meg március 15-ig). Az új óvintézkedésekről a következő napokban születhet döntés. Orbán azt már most jelezte, hogy a külföldi utazásokkal kapcsolatban szigorítás jöhet, szerinte radikálisan korlátozni kell az Európán kívüli utazások számát, ki kell szűrni azokat, akik üzleti útra hivatkozva mennek el nyaralni. A miniszterelnök azt mondta: ha kiengedjük az embereket Afrikába, akik majd hazahozzák az új variánsokat, akkor „kész vagyunk”.

Magyarországon szerdától a Pfizer-BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca vakcinája, valamint az orosz Szputnyik V oltóanyag mellett már a kínai Sinopharm szérumával is oltanak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább