Belföld

Öngól a parlamentben: Jakab a benzinárral támadt, Márki-Zay kijelentéseivel szerelték le

Márki-Zay Péter és a DK elnöke rendszeresen egyeztet, legközelebb kopogjon be hozzájuk – javasolta a Jobbik-elnöknek Dömötör Csaba.

A parlament hétfői ülésén Jakab Péter a többi között a magas rezsi-, és benzinárakat kérte számon a kormány tagjain. A Jobbik-elnök szerint „egy ország képed el azon, hogy az ég egy adta világon nem csinálnak semmit a drágulás ellen, széttárják itt a kezüket”. Hozzátette, „ennél egy óvodás is többre képes, csak ő nem kap milliós tiszteletdíjat”.

Jakab Péter azt javasolta a kormánynak, hogy „legalább a mostani rendkívüli helyzetben […] az árak megfékezésével foglalkozzanak”.

A kormány segíti a lakosságot a jelenlegi rendkívüli helyzetben is

Válaszában Dömötör Csaba összefoglalta, milyen lépéseket tett a kormány a lakosság terheinek csökkentésére. Felidézte, hogy „döntés született arról, hogy 200 ezer forint lesz a minimálbér”. Mint fogalmazott: „Tudjuk, hogy ezt még van hova emelni, de amikor ön ezt kevesli, felhívnám a figyelmét, hogy amikor ez a kormány megkezdte a működését, 73 ezer forint volt.” Az államtitkár Jakabhoz szólva emlékeztetett: „azok hagyták ezt hátra, akikkel ön szövetséget kötött.”

Dömötör emlékeztetett arra is, hogy a családok adóvisszatérítést kapnak, „ez akár többszáz ezer forintos, két kereső esetén akár milliós nagyságrend is lehet” – húzta alá a miniszterhelyettes. Hozzátette, „ezzel szemben

az ön miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy támogatja a progresszív adózást”.

Mint fogalmazott, „tudjuk, hogy ez mit jelent a gyakorlatban: 36 százalékos adókulcsot”.

A miniszterhelyettes felidézte azt is, hogy „döntés született arról (is – a szerk.), hogy a nyugdíjasok 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak, és visszaépítjük azt a 13. havi nyugdíjat, amit az ön új szövetségesei elvettek tőlük”.

Dömötör: Márki-Zay Péter „a benzinárban semmilyen szociális komponest nem tart indokoltnak”

A benzinár kérdéseire reagálva Dömötör Csaba felhívta Jakab Péter figyelmét: „Magyarországon olyan benzinár-képzési rendszer van érvényben, amely magasabb árak esetén automatikusan csökkenti az adót, áprilisban emiatt csökkent a jövedéki adó mértéke.” Az államtitkár aláhúzta: „ettől függetlenül az árakat meghatározó tényező az olaj világpiaci ára.”

Ennek kapcsán Dömötör Csaba felidézte: „Épp ennyire fontos, hogy önöknek van egy miniszterelnök-jelöltje. Ön is Márki-Zay Péter mellett kampányol. Ez a miniszterelnök-jelölt világosan elmondta, mit gondol a benzinárakról, és az energiaárakról.” Mint a miniszterhelyettes felidézte: Márki-Zay Péter „a benzinárban semmilyen szociális komponest nem tart indokoltnak”. Világos beszéd – fogalmazott Dömötör.

Hozzátette:

Márki-Zay az árak szabályozását – amire ön utalt – kommunista ötletnek tartja”.

De ez nem minden, mert beszélt más országok tapasztalatairól is” – tette hozzá a képviselő – „arról, hogy amikor felment egy másik országban a benzin ára, akkor a munkába járók felváltva hordták egymást munkába, ezt mint pozitív példát emelte ki. Mert úgy érvelt – megintcsak idézek –: »ahhoz, hogy fenntarthatóvá tegyük a gazdaságot, igenis érezni kell az energiaárak emelkedését«”.

„Nálunk nagyobb és gazdagabb országok most áramszünetekre készülnek”

Dömötör Csaba az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének egy nappal korábbi nyilatkozatát is felidézte, melynek során Márki-Zay Péter kijelentette: „nem az a célunk, hogy megállítsuk a határon a világpiaci árakat”.

Ez az ön miniszterelnök-jelöltjének hivatalos álláspontja”

– összegzett Jakabhoz szólva Dömötör.

„Márki-Zay Péter és a DK elnöke rendszeresen egyeztet, […] legközelebb kopogjon be hozzájuk”

„Az ehhez hasonló hideg érzéketlenség, és az elhibázott politika vezetett nagyon sok országban oda, hogy nálunk nagyobb és gazdagabb országok most áramszünetekre készülnek. Érti?” – hangsúlyozta az államtitkár.

„Maguk semmit nem tennének az energiaárak megfékezésének érdekében, teret engednének a világpiaci áraknak, ugyanúgy, ahogy semmit nem tettek az árak megfékezése érdekében 2002 és 2010 között” – tette hozzá. Mint Dömötör Jakabhoz szólva fogalmazott:

ha tényleg szeretné megfékezni az árakat, akkor erről előszőr legyen szíves meggyőzni a főnökeit.”

„Tudjuk, hallottuk, hogy Márki-Zay Péter és a DK elnöke rendszeresen egyeztet, arra kérem önt, tisztelt Jakab úr, hogy legközelebb kopogjon be hozzájuk, és adja elő nekik a követeléseit. Sok sikert és még több bátorságot kívánunk ehhez. Jövő héten számoljon be róla, hogyan sikerült!” – zárta szavait a miniszterhelyettes.

(Mandiner)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább