Külföld

Olasz, nő, anya és katolikus – Meloni a választások esélyese

Közeleg a pillanat, amelyre annyit várt. A sokéves munka, a kitartás az elvei mellett a választások után meghozhatja Giorgia Meloninak, hogy ő legyen a jobboldali együttműködés miniszterelnöke. Ha bízunk a közvélemény-kutatók előrejelzésében, akkor a szeptember 25-i voksolást követően a 45 esztendős politikusasszony lesz az első nő, aki az olasz történelemben betöltheti ezt a posztot

Született római

Ha az igazát érzi, nem kell a szomszédba mennie egy kis vehemenciáért, tántoríthatatlanul és kitartóan védelmezi véleményét. Olaszországban is azért többnyire férfiszakma a politika. Több mint másfél évtizedes legfelsőbb szintű pártvezetői munkássága alatt azért volt nem egy olyan eset, hogy az alacsony szőke nő nagy kék szemekkel csak akkor tudta észrevetetni magát a számos elegáns, öltönyös úr között, ha megemelte a hangját. Római forróvérűsége be is jött, ma már nem kell mindenkit túlordibálnia, hogy odafigyeljenek rá.

Giorgia Meloni az eltelt évek alatt érett politikussá vált, aki tudja a szakma minden csínját-bínját, találkozott már árulásokkal és nem várt szövetségkötésekkel.

Most már csak az a kérdés, hogy megfelel-e a legnagyobb kihívásnak, a miniszterelnökségnek. Az önbizalma megvan ehhez: „Úgy gondolom, hogy el tudok vezetni egy kormányt” – jelentette ki egy közelmúltbeli kampányrendezvényen. A több ezer jelenlévő meg kórusban helyeselt: „Giorgia! Giorgia!” Meloni közel áll ahhoz, hogy történelmet írjon: csak egy lépés, amelyet meg kell tennie ahhoz, hogy álma teljesülhessen, szeptember 25-én az előre hozott, általános választások napján pártjának, az Olaszország Fivéreinek és szövetségeseinek az első helyen kell végeznie. Ilyen egyszerű az egész.

Gyufaáruslány

De ki is ez az egygyermekes családanya, akinek kivételes esélye van a kormányfői megbízatásra? 1977-ben született nem épp olyan családba, amely a pénzben dúskált. Az apja lánya kiskorában elhagyta a famíliát, dolgozni ment a Kanári-szigetekre, ahonnan sohasem tért haza. Az anyja nevelte Giorgiát Róma Garbatella lakótelepén. Kamaszkorában már munkát kellett vállalnia, hogy hozzájáruljon a megélhetéshez. Bébiszitterkedett, majd később a Piper nevű hírhedt éjszakai bárban lett pultos. Erről az időszakról így nyilatkozott: „Nem a parlamenti munkából tanultam az életet, amit tudok róla, azt a bárpult mögött szedtem fel.” Az első interjúján megkérte az újságírót, hogy„ne szegény és árva gyufaáruslányként mutasson be, akit elhagyott kommunista apja, és az élet megpróbáltatásai után a jobboldalon kötött ki”. Nem szereti a sablonokat. De ezt már a politikuslét első megnyilvánulásának tekinthetjük.

Pályája 1992-ben indult. Ez az év bevésődött az olaszok emlékezetébe.

Ekkor kezdődött Falcone és Borsellino vizsgálóbírók brutális meggyilkolásával a szicíliai maffia és az állam összecsapása. A megindult rendőrségi eljárások következményei az egész olasz politikai osztályt megrázták, a „tiszta kezek” akciójában tömegével buktak meg az eddig magasztalt politikusok. Nem tudtam külső szemlélő lenni” – mondta erről az időszakról Meloni, aki csatlakozott az Olasz Szociális Mozgalom, az MSI ifjúsági szárnyához. Ezt a pártot még a második világháborút követően hozták létre Benito Mussolini fasiszta mozgalmának örököseként. Ebből ered a baloldal szándékos összevegyítése, amely szerint minden, amihez Meloni nyúl, az csak fasiszta lehet.

1995-ben az MSI nevet és szemléletet változtatott, Nemzeti Szövetségnek hívták ezentúl, és eltávolodott Mussolini eszméitől.

Ugyanabban az évben Silvio Berlusconi bevonta a pártot a kormánykoalícióba. Giorgia Melonira már az ifjúsági szervezetben felfigyeltek: égett a munkavágytól, a háta mögött mániákusnak hívták. Harciasan kiállt a vitákban, mindenkinek nyíltan elmondta a véleményét, még ha azt nem is hallotta szívesen az érintett. Ő lett az egyetemista csoport, a Hallgatói Akció vezetője. Huszonkilenc évesen, 2006-ban megválasztották országgyűlési képviselőnek. Két év múlva Berlusconi negyedik kormányában megkapta az ifjúsági ügyek tárcáját, ezzel a legfiatalabb korban kinevezett miniszter lett.

Nem feminista

Miután 2011-ben megbukott a Berlusconi-kormány, három lehetőség állt előtte. Vagy marad mentora, Berlusconi szárnyai alatt, vagy visszamegy a Nemzeti Szövetséget erősíteni. Ő a harmadik utat, a járatlant választotta, és Ignazio La Russával megalapította a saját pártját, az Olaszország Fivéreit. Ehhez a magánkalandhoz olyan fokú eltökéltség kellett, amely kizárólag Melonit jellemezte. Finoman szólva először nem tűnt sikeresnek vállalkozás: a párt a 2013-as választásokon épphogy meghaladta a kettő százalékot, de az elnöke nem esett kétségbe, lesz ez még jobb is. Idő kell, míg a tömörülés mondanivalója eljut a szavazókhoz. De mégis mi ez? „Giorgia vagyok, nő, anya és keresztény” – e pár szó összegzi politikai programját, amelyből még egy popszámot is írt Meloni, eddig 11 millióan tekintették meg a YouTube-on.

Büszke olasz származására, és arra, hogy nő.

A család mindennél fontosabb, és az egész életet keresztény hitre alapozva kell élni. Nem kell változtatnia eddigi életén, ez bőven elég lesz ahhoz, hogy a jobboldali palettán majd vezető szerepet vívjon ki magának. Politikai ellenfeleivel ugyanolyan kemény, mint eddig. „Végre egy nő, aki nem feminista” – így kiáltanak fel hölgy rajongói. Nőiességét felvállalja, családszerető, gyermeke az első számára. Párkapcsolatban él egy férfival, ma már ezt hozzá kell tenni, aki viszont nem a férje. Hatesztendős kislánya, Ginevra várja minden este haza. A vasárnapi mise nem maradhat el, de Meloni nem az a fajta katolikus, aki ha pofont kap, odanyújtja a másik orcáját is, ő felveszi a harcot.

A 2016-os önkormányzati választásokon újabb kudarc részese volt a párt, Meloni harmadikként végzett Rómában. De aztán lassan összeálltak a dolgok, és elkezdtek gyarapodni a százalékpontok a párt neve után.

Ennek két oka volt. Jobboldali riválisa, Matteo Salvini 2019-ben elfogadta a radikális baloldali Öt Csillag Mozgalom ajánlatát, és csatlakozott a kormánykoalícióhoz. Majd megismételte ezt a Mario Draghi vezette kabinetben. A manőverek előtt az Északi Ligának – Salvini pártjának – a közvélemény-kutatások 38 százalékot mértek. Jelenleg 12 százalékon áll a párt, pont felén, mint az Olaszország Fivérei. Köszönhető ez Meloni makacs eltökéltségének, hogy nem kötött kompromisszumot az ellenfeleivel, még akkor sem, ha azok igen kecsegtetőnek tűntek. Úgy látszik, hogy hosszú távon kifizetődik a megalkuvás nélküli politika. Bár van némi feszültség a három jobboldali párt között, amelyek szeptember 25-e után koalícióban akarják kormányozni Olaszországot, de azért ez nem olyan súlyos, hogy ne is beszélnének egymással. A jelenlegi felmérések 49-50 százalékot mérnek a jobboldali hármasnak, közel húsz százalékot vernek a baloldalra.

Marad az euró

Giorgia Meloni az Európai Parlamentben a konzervatívok és reformisták, az ECR párttömörülés frakciójának elnöke. Így Európában is van hangja. A mérsékelt euroszkeptikus lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal, valamint a spanyol Voxszal működik együtt. Elég beszédes, hogy a Salvini-féle Liga más frakcióban tevékenykedik, Marine Le Pen pártjával együtt az Identitás és demokrácia csoportosulásban foglalnak helyet. Brüsszelben beletörődéssel és egyfajta megkönnyebbüléssel várják azt a napot, amikor Rómában megválasztják a tanács elnökének, azaz kormányfőnek Melonit. „Százszor jobb, mintha Salvini futna be – ez a brüsszeli bürokraták véleménye – Vele legalább meg lehet egyezni.” Meloni le is vette politikai napirendjéről azt a korábbi követelését, hogy ha a jobboldal Rómában hatalomra kerül, azonnal kezdje meg a líra mint fizetőeszköz visszaállítását. Ma már nem akarja „az ország pénzügyeit veszélybe sodorni”. Így marad az euró az olaszok pénztárcájában. A nemzeti érdekek védelme az első – fejtette ki az olasz politikusasszony – Néha mondunk sületlenséget, de ez nem jelenti azt, hogy le akarnánk rombolni Európát.”

A másik különbség Meloni és Salvini között az atlanti kérdésben rejlik.

Washingtonban a Fivérek vezetőjét elfogadják mint aki kiáll az amerikaiak európai jelenléte mellett, míg a Liga elnökét nem látnák szívesen a kormányfői székben. Az amerikaiak szerint Salvini túl sok pénzt kapott Putyintól. A politikus hölgy viszont rendszeresen részt vesz az amerikai republikánusok tengerentúli rendezvényein. Van még egy ellentét, amely Olaszországban fontos: a kapcsolat a Vatikánnal. Meloni nagy hangsúlyt fektet arra, hogy jó viszonyt ápoljon a Szentszékkel és személyesen Ferenc pápával. Salvini viszont nemegyszer bírálta a Vatikánt, amit ott sem vesznek szívesen.

Rímelő gazdasági program

A múlt hónapban a három jobboldali párt ismertette közös politikai és gazdasági programját. Az első pont leszögezte, hogy Olaszország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak és a nyugati világnak. Ehhez az olasz jobbközép is ragaszkodni fog. Továbbá a három párt a nemzeti érdekek védelmét tartja elsődlegesen fontosnak.

Ukrajnát támogatni fogják, és békepolitikájuk megvalósításáért minden diplomáciai eszközt alkalmazni fognak.

Ugyanakkor a dokumentumban nem esik szó fegyverszállításokról. Az európai stabilitási paktum és az unió gazdaságpolitikájának felülvizsgálatát – különösen energiaügyekben – követelni fogják a brüsszeli szervezettől. Lépéseket tesznek az olasz elnöki rendszerre történő átállásra. A jobbközép a gazdasági programjában a családoknak és a vállalkozásoknak adócsökkentést ígért, bizonyos jövedelem alatt egykulcsos adót vezetnének be. A családi adókedvezményekkel, az ifjú házasok lakástámogatásával szeretnék növelni a születésszámot.

Azonnal megszüntetik a feltétel nélküli alapjövedelmet.

A határellenőrzést fokozzák, az emberkereskedelemmel szemben hatékonyan fellépnének. Újra érvényt szereznének a még a Liga által beterjesztett korábbi migránstörvénynek. Ám azok számára, akik már Olaszországban tartózkodnak, munkaügyi és társadalmi beilleszkedést elősegítő intézkedéseket fogadnak majd el. A közbiztonság javítása érdekében a drogkereskedelem, az iszlám radikalizmus ellen határozott kormányzati fellépést kell foganatosítani.

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban nem véletlenül találkozott sokszor az olasz jobboldal képviselőivel, jól megtanulták tőle a győztes magyar receptet, használják is.

Az olasz jobboldal sem számít arra, hogy a következő időszak valami mesés kirándulás lesz, kormány még nem állt szemben egyszerre ennyi megoldandó válsággal. De ha most adódott lehetőség a választási győzelemre, akkor nem szabad meghátrálni. Csak kitartás, de hát Giorgia Meloninak ez a vérében van.

(Fotó: MTI Fotóbank)

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább