Belföld Gazdaság

Olajra bukkant a MOL Magyarországon

A friss felfedezés naponta több száz hordónyi olajat jelenthet a vállalatnak.

A magyar olajtársaság az OGD-vel közösen talált olajat idehaza – írta a vg.hu.

Az olajtársaság a jó hírről kedd reggel számolt be a tőzsde honlapján. A Közép-Magyarországon végzett sikeres fúrás kapcsán felidézték, hogy a Mol még 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést az OGD által korábban elnyert három kutatási koncesszióban.

A beszámolóból az is kiderült, hogy az új lelőhely naponta körülbelül ezer hordó kőolajat ad, amelyen az OGD és a Mol az 51-49 százalékos tulajdoni hányad arányában osztoznak. A Mol számára napi 500 hordót jelent ez a friss felfedezés, ami a csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százaléka.

Jelentős a magyar termelés haszna

A lap idézte az Erste elemzői kommentárját is, mely szerint a Mol jelenlegi termelése napi 90 ezer hordóegyenértékes, így ez a termelésnövekedés alig fél százaléka a csoport teljes bányászott szénhidrogén-mennyiségének. A magyar termelés haszna ugyanakkor így is jelentős, mivel nem kell kiépíteni az infrastruktúrát, amely elszállítja az olajat a közeli Dunai Finomítóba – húzták alá.

A magyar olajvállalat tavaly 3,1 milliárd dolláros EBITDA-eredményt ért el, a részvényeseknek pedig papíronként 250 forint osztalékot fizet ki. A társaság május 10-én teszi közzé az idei első három hónapról szóló gyorsjelentését – ismertette a lap.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább