Belföld Kiemelt Külföld

Nyilvánosságra hozták az USA, hazánk elleni puccskísérletének részleteit

A Nemzeti Információs Központ elérhetővé tette az országgyűlés honlapján az eddig összegyűjtött információkat.

Az ellenzéki összefogás külföldi kampánytámogatásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás miatt folytat nyomozást.

2022-ben összességében több mint 3 milliárd forinttal támogatta az Egyesült Államok a Fidesz megdöntését, de a beavatkozási kísérleteket nézzük a kezdetektől.

NED

A NED-et 1983-ban alapították az Egyesült Államokban, fő célja a „demokratikus folyamatok támogatása” volt a világ országaiban, magyarul igyekeztek a nem hozzájuk lojális kormányokat megdönteni. Nemzetközileg kitekintve 2006-ban a fehérorosz kormányt próbálta megdönteni az ellenzék támogatásával, de a 2011-es „arab tavasz” mögött is a NED állt. Befolyásukat megpróbálták Kínára is kiterjeszteni, ahol az ujgur csoportokat támogatta jelentős összegekkel, valamint 2019-ben hongkongi „civil alapítványokat” kezdett finanszírozni.

Éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből, az USA Külügyminisztériumának az USA
Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) fejezetében szerepel, és civil szervezetként kongresszusi
felügyelet alatt áll. 2019-ben a NED 135 millió dollárból gazdálkodott, amely összeg teljes egészében az Egyesült Államok kormányzati szerveitől származott.

A nyílt forrásokban gyakran visszatérő állítás szerint

„a NED lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”.

Allen Weinstein, aki segédkezett a NED létrehozásában, 1991-ben kijelentette: „annak, amit ma csinálunk, annak a nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta”.

 

A NED magyarországi tevékenykedése

A NED az 1990-es évek végén fejezte be hivatalosan az aktív magyarországi tevékenységét, amikor biztossá vált Magyarország NATO-csatlakozása. 2014-ben a NED vezetősége úgy értékelte, hogy a magyar belpolitikai helyzet annyira aggasztóvá vált, hogy intenzív gondolkodási folyamat kezdődött a magyarországi tevékenységük újrakezdéséről. Azonban leszögezték, amennyiben a szervezet az ismételt magyarországi megjelenés mellett dönt, nem kíván magyarországi irodát nyitni, hanem magyar partnereket keres, akiken keresztül érvényesítheti céljait.

ASG (Albright Stonebridge Group)

A szervezet egy nemzetközi tanácsadó cég, amelynek a NED-hez hasonlóan a „demokratikus alapjogok védelme” a célja. 2021-ben a cég számos vezető munkatársa csatlakozott Joe Biden elnöki adminisztrációjához. A cégnél 2014 júniusától a washingtoni Chris Maroshegyi feladata volt az, hogy Magyarországgal, a jogállamisággal, a vitás kérdésekkel foglalkozzon. 2016-ban Chris Maroshegyi, Korányi Dáviddal (aki Bajnai és Karácsony tanácsadójaként is dolgozott) közösen felszólították a nyugati országokat, hogy Magyarországon

„a nyugati beavatkozás kritikus fontosságú” 

– írták az Atlantic Council nevű nemzetközi NGO felületén.

Az European Council on Foreign Relations honlapján 2018 áprilisában – szintén közös cikkben – Korányiék már arról írtak, hogy az Európai Uniónak meg kell büntetnie Magyarországot. Az ügy külön pikantériája, hogy az European Council on Foreign Relation egy olyan uniós think tank magyar részlegében van Korányi Dávid, amelynek Soros György és a fia is tagja, továbbá Dobrev Klára is, ráadásul Bajnai Gordon a vezetője.

Márki-Zay Péter korábbi, még a választási kampányt megelőző amerikai útját Maroshegyi szervezte, és részben az Albright Group finanszírozta.

Action for Democracy

Chris Maroshegyit 2022 februárjában az Action for Democracy alelnökévé tették meg, amely után pár héttel később megkezdődtek az utalások az ellenzék számára. Az Action for Democracy közvetlenül több mint 1,8 milliárd forintot utalt a Mindenki Magyarországa Mozgalom számára, de közel 1,2 milliárd közvetlen finanszírozást kapott a DATADAT, Oraculum 2020 Kft. és Gemius Hungary Kft. is.

Korányi Dávid korábban elismerte, hogy a magyarországi választás inspirálta a szervezet megalakítását, a működésük kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy a „demokratikus erőket próbáljuk erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain”.

Datadat-csoport

A Datadat-csoport kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, ezt Márki-Zay Péter is megerősítette. Márki-Zay szerint természetes, hogy a Datadat az ellenzéki kampány szerves része lett, hiszen a cég szinte az összes párttal dolgozott már együtt 2022 előtt is.

„Mindent csinált a Datadat, több száz számláról beszélünk, rengeteg megbízást kaptak”

– mondta a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) operatív vezetője, Vékás Sándor.

A cégcsoportra a kampánycsapat egyfajta ügynökségként hivatkozott. „Hozzájuk fordultunk, ha kellett egy videó, Facebook-kampány, ők pedig megcsinálták, legyártották, leszállították.” A Datadat jelenléte olyan erős volt, hogy a Datadat-csoport bécsi cégének társtulajdonosa, Szigetvári Viktor az ellenzék reggeli vezetői értekezletein is részt vett. A Datadat dolgozott egyes jelölteknek is, de arra is akadt példa, hogy a miniszterelnök-jelölt ebédjét ők fizették ki  – igaz, ez már a Datadat „magyar része” volt, amelynek tulajdonosa, cégén keresztül, Bajnai Gordon korábbi kormányfő is.

A Datadatot korábban is rendre magyar szereplőkkel hozták összefüggésbe, a bécsi cégnek két vállalkozás a tulajdonosa. A kisebbségi (az AVSF GmbH) a volt Együtt-elnök Szigetvári Viktoré és Ficsor Ádámé, aki korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke, a Bajnai-kormányban pedig a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter volt. A többségi tulajdonrész pedig a Higher Ground Labs Fund III LP-é, amely az amerikai Demokrata Párthoz köthető.

A Datadatról azt is tudni lehet, hogy már a 2019-es önkormányzati választás előtt is aktív volt, a DK-val különösen jó volt a viszony, a Gyurcsány-féle chatbot például az ő munkájuk volt, de a cég Karácsony Gergely 2019-es kampányát is segítette.

A parlament honlapján közzétett dokumentum itt érhető el.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább