Belföld

Nyíltan támogatja a baloldali kampányt a műtrágyakirály

Az elmúlt hónapokban egy régi baloldali oligarcha is beszállt az ellenzéki kampányba, a műtrágyakirályként is emlegetett milliárdos, Bige László nyíltan támogatja a kormányellenes erőket. Nem is titkolja, hogy személyesen érdekelt a baloldal győzelmében, amitől a vesztegetés és hűtlen kezelés vádjával ellene indult bírósági eljárás számára kedvező fordulatát várja. A nagyvállalkozó módszereire jellemző, hogy kartellezés miatt éppen a napokban rótt ki a cégcsoportjára 14 milliárd forintos gigabírságot a versenyhivatal.

Miközben a baloldal és a sajtó egy része évek óta azt sulykolja a közvéleménynek, hogy Magyarországon kizárólag a kormányhoz közel állók érvényesülhetnek, Bige László személyében egy régi baloldali oligarcha szállt be a kampányba, aki a mellényzsebéből ki tud fizetni több tízmillió forintot csupán egy közvélemény-kutatásra. Bige László a Forbes magazin listáján idén februárban a 12. leggazdagabb magyarként szerepelt 115,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Partnerség és pénz

A műtrágyakirályként is emlegetett nagyvállalkozó ugyan politikán kívülinek mondja magát, nem is tervez belépni egyik pártba sem, de ha bármilyen segítségét kéri a baloldal, abban partner lesz. Ezt Bige László maga nyilatkozta a közelmúltban, még az előválasztási kampány idején egy rádióinterjúban. A vesztegetés és hűtlen kezelés vádjával bírósági eljárás alatt álló baloldali milliárdos, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a Klubrádió műsorában már ekkor egyértelművé tette, hogy mindenképpen támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri az ellenzéki előválasztás második fordulóját. Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója szerint bármi sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány.

Ezzel a kijelentésével Bige sokat elárult arról, hogy a jelenlegi helyzetében személyesen érdekelt a kormányváltásban, sorsa jobbra fordulását várja a baloldal esetleges hatalomra kerülésétől, ezért hajlandó minden segítséget megadni nekik a választási kampányban.

A műtrágyakirály nem csak szavakban és nem is most kezdte támogatni a baloldalt, hiszen már hónapokkal a fentebb idézett októberi rádióinterjú előtt, az év elején finanszírozott egy nagyszabású, több tízmillió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Érdekesség, hogy az adatok értelmezésében több elemző, például a Republikon Intézet vezetője, a Gyurcsány-kormány egykori SZDSZ-es államtitkára, Horn Gábor is segített. Ez utóbbi információ egyébként úgy derült ki, hogy február közepén Horn a baloldali oligarcha nyíregyházi birtoka előtt, onnan távozóban kisebb balesetet szenvedett autójával. Miután így nyilvánosságra került a látogatás, a baloldali sajtó már tényként közölte, hogy a Republikon vezetője a közvélemény-kutatásról egyeztetett Bigével a birtokon. A felmérés pontos végösszegét nem árulta el Bige a Telex.hu kérdésére, csak annyit mondott, hogy „nem jelentett különös gondot, hogy kifizessem”.

A támogatásnak ára van

Bige László nem tesz semmit ok nélkül. Nagyvonalúnak mutatja magát, amelyért cserébe először nem kér semmit. De a nagyvonalúság mögött mindig számítás húzódik meg, egy hátsó szándék. Egy olyan ok, ami miatt a lekenyerezés később fontossá válhat – mondta egyik forrásunk a milliárdosról. Hozzátette: a Závecz Tibortól rendelt kutatás mögött is hasonló gondolat húzódhat. Míg a nyilvánosság előtt azt kommunikálja a Bige Holding és a Nitrogénművek tulajdonosa, hogy azért rendelte meg a kutatást, mert megteheti, ám, ha a helyzet úgy alakul, akkor nem lesz szégyenlős, hogy felemlegesse ezt a korábbi, „önzetlen” szívességet.

Bige Lászlót vesztegetés és hűtlen kezelés alapos gyanújával vették őrizetbe tavaly december 15-én, a bíróság azonban nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatást, ezért 2021. április 17-ig elrendelték a nagyvállalkozó bűnügyi felügyeletét. A vád szerint 2011 és 2018 között az utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették, és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégében Bige szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették. Az ügyészség szerint Bige az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár-különbözet egy részét a kereskedő készpénzben visszaadja neki. Így a gyanúsított több mint nyolcszázmillió forintot vett át 2011 és 2016 között a kereskedőtől. Az ügyészség szerint a gyanúsított a saját cégének közel kétmilliárd forint kárt okozott azzal, hogy arra utasította alkalmazottjait, a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék, és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedőknek.

Az üzletember a Partizánnak adott interjúban beszélt az ellene folyó büntetőeljárásokról is, amelyek szerinte politikai indíttatásúak. Úgy védekezett, életszerűtlen, hogy valaki bemegy a rendőrségre, feljelenti magát, aztán vádalkut köt az ügyészséggel, hogy ha a Bigére vall terhelően, elengedik a büntetést. Persze ebből a nézőpontból valóban képtelen vádakról van szó, Bige azonban mindig jól értette a módját, hogy hogyan kommunikáljon a nyilvánossággal a saját érdekei szerint.

Bige védekezése valójában ott sántít, hogy lapunk információi szerint az üzletemberről kitálaló üzlettárs ellen több eljárás is folyamatban volt, így nem a semmiből vagy politikai sugalmazásra jött a feljelentés: a többi ügy kapcsán szerette volna menteni a bőrét. Nem egyedülálló eset, sőt: talán a korábbi bűntársaira valló Radnai László az egyik legjobb példa erre.

Gigabüntetés kartellezés miatt

Közben a napokban lezárult egy évek óta tartó vizsgálat, amelynek eredményeként kartellezés miatt 14,1 milliárd forintos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Bige László nevével fémjelzett Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására. A GVH szerint az érintett műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább őket. A cégcsoport emellett a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek. Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföld tápanyag-utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, károsítva ezzel a magyar fogyasztókat.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább