Külföld

Nyílt konfliktus esetén Moszkva kész segíteni Belgrádnak

Ha a szerb-koszovói feszültségek nyílt konfliktusba torkollnának, Moszkva kész segítséget nyújtani Belgrádnak anélkül, hogy közvetlen szerepet vállalna – jelentette ki egy orosz szenátor.

A két fél vasárnap csapott össze, a tüntetők barikádokat építettek, és a jelentések szerint ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a koszovói rendőrségnek nevezett fegyveresekre.

“Ez nagyon veszélyes, ez Európa közepe, és minden nagyon szomorúan végződhet, mert ott (Koszovóban) NATO-erők állomásoznak” – mondta Vlagyimir Dzsabarov, az Orosz Föderációs Tanács tagja a Ria Novosztyi hírügynökségnek adott hétfői interjújában.

A törvényhozó szerint a helyzet “fegyveres konfliktusba torkollhat, és amint a NATO-országok bevonulnak oda, természetesen fennáll a veszélye annak, hogy más, Szerbiával szövetséges országok is bevonulnak”.

Megjegyzéseivel a Szerbia és a szakadár tartomány – a szerb alkotmányban hivatalosan Koszovó és Metóhia autonóm tartományok – közötti viszályra reagált, amelyet 2008-ban több nyugati hatalom is elismert, mint önálló állam.

A koszovói kormány azt tervezte, hogy augusztus elsejétől betiltja a szerb rendszámtáblák és személyi igazolványok használatát, és megtiltja a belépést mindazoknak, akik szerb rendszámtáblát vagy okmányokat használnak, valamint megtagadja az ideiglenes dokumentumok kiállítását az utazók számára.

Belgrádi tisztviselők ezt a koszovói szerb kisebbség elleni támadásnak nevezték, Aleksandar Vucic elnök pedig azzal vádolta Pristinát, hogy megsértette a helyi szerbek jogait, akik “nem fognak több atrocitást elszenvedni”. Miközben esélyt kínált a békére, vasárnap arra figyelmeztetett, hogy kormánya nem fogja tétlenül nézni, ha a szerbeket veszik célba.

Koszovó tagadta a szerbek elleni erőszakos fellépést, és azzal vádolta Belgrád tisztviselőit, hogy aláássák a “jogállamiságot” a területükön. Albin Kurti miniszterelnök azzal vádolta a helyi szerbeket, hogy tüzet nyitottak a rendőrségre, és azt állította, hogy kormánya “szerb nemzeti sovinizmussal” és “félretájékoztatással” néz szembe Belgrádból.

A feszültség vasárnap a koszovói-szerb határon is fellángolt. A szakadár tartomány északi részén a szerbek útakadályokat állítottak fel és elindították a légvédelmi szirénákat, miközben a Pristina fennhatósága alá tartozó, erősen felfegyverzett különleges rendőrök átvették az ellenőrzést a Szerbiával közös két közigazgatási átkelőhelyen.

A Washingtonnal folytatott megbeszélést követően a koszovói tisztviselők úgy döntöttek, hogy 30 nappal elhalasztják a vitatott törvény végrehajtását azzal a feltétellel, hogy Szerbia eltávolítja a barikádokat a de facto határról.

(oroszhirek.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább