Külföld

Növekedett az olasz jobboldal támogatottsága

Növekedett az olasz jobboldal támogatottsága

Matteo Salvini a Riminiben történt késelés kapcsán arról beszélt, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszternek vagy foglalkoznia kell a migráció kérdésével, vagy pedig másnak kell a helyére lépnie. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek 21 százalékon, míg a Salvini vezette Liga 20,6 százalékon áll.

Újra fellángolt a vita az ellenőrizetlen bevándorlásról Olaszországban, miután egy szomáliai menedékkérő öt embert – köztük egy hatéves gyermeket –  szúrt le Riminiben.

Az őszi választások közeledtével azonban úgy tűnik, hogy a jobbközép pártok támogatottsága töretlen, ami annak is köszönhető, hogy a három párt következetesen kiállt bevándorlásellenes álláspontja mellett, és rendszeresen felhívják a figyelmet az országszerte fokozódó erőszakra.

Matteo Salvini (fotón) a Riminiben történt késelés kapcsán arról beszélt, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszternek vagy foglalkoznia kell a migráció kérdésével, vagy pedig másnak kell a helyére lépnie.

A bírálatokra válaszul Lamorgese rámutatott, hogy a bevándorlási hullámok kezelése összetett folyamat, mivel a migráció kezelésekor figyelembe kell venni az emberi jogi szabályozásokat, az olasz külpolitikai iránymutatásokat, az uniós partnerekkel fennálló kapcsolatokat és az Észak-Afrikában, Afganisztánban, illetve a Balkánon zajló folyamatokat. Hozzátette:  a Riminiben történt támadás bárhol Európában megtörténhetett volna.

A bevándorlással kapcsolatos viták fellángolása növelte a jobbközép pártok támogatottságát. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek 21 százalékon, míg a Matteo Salvini vezette Liga 20,6 százalékon áll.

A két párt vezetői azt nyilatkozták, hogy a 2023-as választásokon Silvio Berlusconi pártjával, a Forza Italiával közösen állít listát a három párt.
Ha Olaszországban most lennének választások, akkor a jobbközép koalíció többséget szerezne a parlamentben, és Giorgia Meloni lenne a jelölt a kormány megalakítására, mivel jelen állás szerint az ő pártja kapná a legtöbb szavazatot. Meloni a bevándorlással kapcsolatban évek óta tengeri blokádot szorgalmaz a Földközi-tengeren, hogy megszűnjön az Olaszországra nehezedő hatalmas migrációs nyomás.

Forrás: V4NA, Magyar Fórum,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább