Külföld

Novák Katalin: Ott vagyunk, ahol szükség van a segítségre

Mi, magyarok, cselekvő nemzet vagyunk. Ott vagyunk, ahol szükség van a segítségre. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországnak köszönhetően ma megnyithattuk Erbílben a Meltho „Világosság” Nemzetközi Iskolát – írta Facebook-bejegyzésében Novák Katalin államfő, aki csütörtöktől szombatig Irakban tartózkodik.

Látogatása történelmi jelentőségű, hiszen ez az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök a közel-keleti országba utazott.

Novák Katalin azt is megosztotta az Instagram-oldalán, hogy az iskola megnyitóján a tanulók a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt éneklik a tiszteletére.

Ismert dallamok Erbilben – írta a köztársasági elnök.

Mi, magyarok, a tettek emberei vagyunk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Irak kurdisztáni régiójának központjában az iskolaavató ünnepségen.

Iraki látogatásának utolsó napján az államfő Maszrúr Barzánival, a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével közös ceremónián adta át a Hungary Helps Program támogatásával létrejött nemzetközi iskolát.

Keresztényként egymást kell megsegítenünk – hangoztatta az államfő.

Országom első női köztársasági elnökeként remélem, hogy az iskola átadásával hozzájárulunk a nők szerepének megerősítéséhez is – tette hozzá Novák Katalin a beszédében.

A köztársasági elnök szombaton az iraki Erbíl katonai táborában is járt, ahol magyar katonákkal találkozott.

Mi, magyarok békepártiak vagyunk, nem akarunk háborút, békét szeretnénk otthonainkban, országunkban, határainkon – hangsúlyozta.

Az államfő – tolmácsolva a magyar emberek tiszteletét és háláját – kiemelte: sötét felhők gyülekeznek felettünk, immár 10 hónapja tart Ukrajnában a háború.

Felhívta a figyelmet az eszkaláció veszélyére, valamint arra, hogy a béke biztosításához és megőrzéséhez szükségünk van a magyar honvédekre.

Szükségünk van a szolgálatukra, olyan haderőre van szükség, amely képes megvédeni a magyarokat és Magyarországot – emelte ki Novák Katalin.

Ezt megelőzően az államfő olyan jazidi nőkkel is találkozott, akiket több ezer társukkal elrabolt és bántalmazott az Iszlám Állam, pusztán vallási meggyőződésük miatt. A köztársasági elnök szavai szerint szívszorító történeteket osztottak meg vele.

Magyarország ebben a helyzetben is segít a Hungary Helps-en keresztül – tette hozzá a közösségi médián látható bejegyzésében.

Az államfő az elmúlt napokban számos helyre ellátogatott, többek között Tell-Aszkufba, amely az elmúlt évtizedben megtapasztalhatta az Iszlám Állam okozta borzalmakat.

A település több épületét és a templomát is újjá kellett építeni, melyben Magyarország oroszlánrészt vállalt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább