Belföld

Novák Katalin: Jóvátételi kérdés a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Jövőre már a GDP 6,2 százalékát, mintegy 3500 milliárd forintot fordít a kormány a családokra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, és hangsúlyozta: mindez jó befektetés, ami megtérül majd. A családokért felelős miniszter szerint a baloldalnak nincs határozott családpolitikája, a meg nem születő gyermekeket bevándorlókkal pótolnák.

– A családok és a nyugdíjasok is komoly összegeket kaphatnak a következő hónapokban. Az ellenzék szerint választási költségvetést készítettek. Mit gondol erről?

Minden évben növeltük a családtámogatásokra fordított összeget 2010 óta, ami igazolja, milyen jelentős a családok iránti elkötelezettségünk. Nem most kezdtük el ezt a munkát, hanem folyamatosan és dinamikusan emelkedtek a források. Jövőre már 3500 milliárd forint körül lesz a családok támogatására fordított összeg, ami 2010-ben ennek alig több mint negyede, mindössze 960 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben a GDP 6,2 százalékát fordítjuk erre a célra, ami nemzetközileg is kiemelkedő.

– Az idén bevezetett új családtámogatási formát, az otthonfelújítási támogatást mintha kevesebben vennék igénybe, mint a 2019-ben bejelentett konstrukciókat. Nem gondolják, hogy esetleg lazítani kellene a kondíciókon?

Az otthonfelújítási támogatás az egyik legnépszerűbb eleme a családtámogatási rendszerünknek. Már közel 60 ezer család igényelte, és számuk erőteljesen emelkedik. Ennek több oka van. A hárommillió forintos vissza nem fizetendő támogatást egyszer lehet igénybe venni, és gyűjteni kell hozzá a számlákat, akár hosszú időn keresztül. Aki már valaha újított fel lakást, az tudja, hogy ez nem egy gyors folyamat. Hónapok telhetnek el, mire az utolsó munkálatok is véget érnek, és a számlákat kiegyenlítették. A második ok az, hogy Magyarországon jelenleg mesterembert találni igazi kihívás, ez is késleltetheti az igénybevételt. A harmadik lehetséges ok, hogy feltétele ennek a támogatásnak, hogy csak állandó lakcímként bejelentett otthont lehet belőle felújítani. Sokan most várják, hogy lejárjon az egy éves várakozási idő, amelyet meghatároztunk ehhez a feltételhez.

– A napokban nyitnak meg egy újabb 50 milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázatot, amelyre önkormányzatok és egyházak is pályázhatnak. Meglesz az Orbán Viktor által ígért hetvenezer új férőhely 2022-re?

Az előzetes ütemterv szerint haladnak a bölcsődeépítések, és ez azt jelenti, hogy 2022 végére minimum hetvenezer férőhely lesz teljesen készen vagy építés alatt. A lezárt pályázatoknál nagyjából 66 ezer férőhelynél járunk, itt a fenntartók már építik az új épületeket, vagy már bővítették a férőhelyeik számát. Szerintem egyébként nem is ez az összesített szám a legfontosabb. Az a fontos, hogy minden bölcsődés korú gyermeknél, ahol a szülők igénylik, legyen elérhető bölcsődei hely. Ehhez szükséges a vállalati szféra szerepvállalása is. Növelni kell a munkahelyi bölcsődék számát, de érdekes módon erre a munkaadók eddig nem igazán rezonáltak. Annak ellenére, hogy nagyon megemeltük az erre igénybe vehető állami támogatást. A külügyminiszter úrral együtt azon is dolgozunk, hogy ha külföldi befektetők érkeznek az országba, biztosítsák a három év alatti gyermekek napközbeni ellátását. Ott van szükség bölcsődére, ahol kellő számú munkahely van, így érdemes ezeket a rugalmasabb megoldásokat alkalmazni.

– Ön tagja az Idősek Tanácsának is, hogyan fogadja ez a grémium a 13. havi nyugdíj visszaépítését?

Az Idősek Tanácsa alelnökeként is kapok reakciókat, de országszerte sokat találkozom nyugdíjasokkal. Egyöntetűen pozitív a fogadtatás. Úgy érzik, hogy most visszakapnak valamit, amit korábban elvettek tőlük. Amikor a baloldal megszüntette a 13. havi nyugdíjat, az nagyon fájó pont volt számukra. Azon persze mindig lehet vitatkozni, hogy mennyivel kellene, lehetne még többet adni, de amikor elvesznek egy már létező jogosultságot – ahogy egyébként a családi adókedvezményt, a gyes harmadik évét is megszüntették, az otthonteremtési támogatásokkal együtt – az egy olyan sokk, melynek a hatása hosszan megmarad a közösségben. Így a nyugdíjasok kárpótlása az anyagi vonatkozás mellett jóvátételi kérdés is.

A teljes interjút ide kattintva elolvashatják.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább